Πότε ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα; Τι θα ισχύσει με τα ωράρια;

«Καυτά» ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων.

Η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ξεκίνησε από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, και αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου. Πώς θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς.

Η Ελλάδα από χθες, Δευτέρα 4 Μαΐου, βρίσκεται στην πρώτη φάση άρσης των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό.

Μια σειρά καταστημάτων έχει ήδη «ανοίξει» για το κοινό, ενώ οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών έχουν αρθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους – με εξαίρεση τη μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας.


Μ’ αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιδιώκει τη σταδιακή επιστροφή στην προ-κορονοϊό εποχή και στην… κανονικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα είναι σε φάσεις και θα ολοκληρωθεί σε βάθος διμήνου – και σε κάθε περίπτωση μετά την 1η Ιουνίου.

Ποια καταστήματα άνοιξαν στις 4 Μαΐου

Από χθες, Δευτέρα, οι πολίτες μπορούν να προβούν σε καταναλωτικές αγορές από τα παρακάτω καταστήματα:

Βιβλιοπωλεία, καταστήματα με γραφική ύλη και εφημερίδες
Καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
Καταστήματα αθλητικών ειδών
Ανθοπωλεία
Καθώς και:

ΚΤΕΟ
Κομμωτήρια και κουρεία, κέντρα αισθητικής
Καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων
Καταστήματα οπτικών

Πότε ανοίγουν τα υπόλοιπα καταστήματα

Η β’ φάση επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται για τις 11 Μαΐου, δηλαδή για την προσεχή Δευτέρα, όταν και αναμένεται το «άνοιγμα» όλων των υπόλοιπων επιχειρήσεων.

Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα εστίασης, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, τα οποία αναμένεται να «ανοίξουν» τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου.

Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείεται και η πρόωρη επαναλειτουργία των μπαρ, εστιατορίων και καφέ (σ.σ. καταστήματα εστίασης), εφόσον η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα είναι ικανοποιητική και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων
Στο πλαίσιο των μέτρων για τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς, έχει αποφασιστεί η αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.


Έτσι, από χθες, Δευτέρα, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ξεκινάει στις 10.00 το πρωί, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού κατά τη μετάβαση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις εντός της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τις νησιωτικές περιοχές, αλλά και εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ και κομμωτήρια
Στο μεταξύ, τα σούπερ μάρκετ και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις τροφίμων εξακολουθούν να ανοίγουν στις 7.00 το πρωί, κατ’ εφαρμογή του έκτακτου ωραρίου λειτουργίας, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 9 Μαΐου.

Τέλος, όσον αφορά τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής, τα οποία άνοιξαν στις 4 Μαΐου, η λειτουργία τους έχει επιμηκυνθεί από τις 7.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ τα Σάββατα.

(sputniknews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί