Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που οι νύφες φορούν λευκό νυφικό

Εδώ και πολλά χρόνια το έθιμο να φοράει η νύφη λευκό νυφικό είναι γνωστό και διαδεδομένο σε πάρα πολλές χώρες. Από πού ξεκίνησε όμως αυτή η συνήθεια; Είναι απλώς μια έκφραση «αγνότητας και αθωότητας», όπως συνηθίζουμε να λέμε;

 

Το λευκό χρώμα στα νυφικά καθιερώθηκε στην πραγματικότητα από τη βασίλισσα Βικτωρία. Εκείνη την εποχή, δηλαδή περί το 1840, οι νύφες συνήθιζαν να φορούν χρωματιστό νυφικό. Ωστόσο η ίδια στο γάμο της με τον Αλβέρτο στις 10 Φεβρουαρίου του 1840 επέλεξε να φορέσει ένα λευκό, σατέν νυφικό με δαντέλα, πηγαίνοντας «κόντρα» στη μόδα της εποχής. Το μπλε χρώμα μέχρι τότε ήταν επίσης μια συνηθισμένη επιλογή γιατί εκείνη την εποχή αντιπροσώπευε την αγνότητα και την αθωότητα, ενώ το λευκό συμβόλιζε τον πλούτο.

wed1

Ωστόσο η βασίλισσα Βικτώρια δεν προτίμησε το μπλε αλλά ένα λευκό εντυπωσιακό φόρεμα, το οποίο συνδύασε με λευκά παπούτσια σατέν και έτσι ξεκίνησε μια τάση στις αριστοκρατικές νύφες σε όλη την Ευρώπη που τη μιμήθηκαν και αποτελεί την έμπνευση πίσω από τον παραδοσιακό λευκό γάμο σήμερα. Το σατέν φόρεμα της βασίλισσας ήταν στολισμένο με άνθη πορτοκαλιάς, που συμβολίζει τη γονιμότητα και δαντέλα, η οποία μόνη της κόστιζε 1000 λίρες , δηλαδή σημερινές 80.000 λίρες.

Από τότε λοιπόν άρχισε σιγά-σιγά να καθιερώνεται το λευκό νυφικό, αν και λέγεται ότι δεν ήταν η πρώτη που φόρεσε λευκό στο γάμο της αλλά η πρώτη που το καθιέρωσε. Επιπλέον μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα το επέλεγαν κυρίως οι «ελίτ» νύφες και όχι όλες ενώ αργότερα, τον 20ο αιώνα άρχισε να εξαπλώνεται ακόμη πιο πολύ.

wed2

Χαρακτηριστικό είναι επίσης είναι ότι τότε το νυφικό τους οι γυναίκες που παντρεύονταν δεν το φορούσαν μόνο μια φορά αλλά ήταν ένα φόρεμα που φορούσαν και σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις αργότερα. Πλέον το λευκό νυφικό έχει καθιερωθεί και χαρακτηρίζεται ως ένδειξη αθωότητας.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu