Πανελλήνιες 2021: Τι ισχύει για τους υποψηφίους με το 10%

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για το Δελτίο Εξεταζομένου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς και για το τι ισχύει για τους υποψηφίους με το 10% των θέσεων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση.


Σχετικά με τους υποψήφιους για το 10%, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι ευνόητο ότι δε θα παραλάβουν δελτίο εξεταζομένου, αφού δε συμμετέχουν στις εξετάσεις:

  • Δε χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια για ανάκληση της αίτησης-δήλωσης.
  • Μετά την ανακοίνωση των γραπτών βαθμολογίων των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, θα έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν Μηχανογραφικό Δελτίο διεκδικώντας το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, εφόσον βεβαίως είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των δύο τελευταίων ετών.

Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν και για όσους από τους αποφοίτους υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021, αλλά τελικά δε θα προσέλθουν φέτος σε κανένα εξεταζόμενο μάθημα.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα του 10% καθορίζεται ως εξής:

  • Ισχύει για 2 έτη μετά την τελευταία εξέταση με ποσοστά 60%-40% (για το 1ο έτος και το 2ο έτος αντίστοιχα).
  • Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4777/2021 (ΦΕΚ 25 Α ́), διευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ το 2020 με το παλαιό ή το νέο σύστημα και το 2021 θα υποβάλουν Μηχανογραφικό για το ποσοστό του 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, θα διεκδικήσουν θέσεις σε ποσοστά ανάλογα του αριθμού των Μηχανογραφικών Δελτίων που θα υποβληθούν ανά σύστημα, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά το έτος συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.
    Ασκείται μόνο από όσους έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερήσιων ΓΕΛ.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι για την εισαγωγή στα τρία Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία. Έτσι, απαιτείται κάθε χρόνο νέα εξέταση και συνεπώς στα τρία Μουσικά Τμήματα δεν μπορεί να εισαχθεί κάποιος με το 10%, χωρίς νέα εξέταση.

(sputniknews – φωτο: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί