Οργή της WWF Ελλάς κατά στρατού και πολιτείας με αφορμή δασική πυρκαγιά στον Έβρο

Η οργάνωση στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία,

η δασική πυρκαγιά που έκαψε μέρος Εθνικού Πάρκου στον Έβρο ξεκίνησε από πεδίο βολής του ελληνικού στρατού.

Πιο αναλυτικά:

«Η ελλιπής εφαρμογή μέτρων πυροπροστασίας είχε ως αποτέλεσμα να καεί μέρος του Εθνικού Πάρκου σε ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το WWF Ελλάς, η τοπική ομάδα του οποίου συνέδραμε στο έργο της κατάσβεσης, εκφράζει την οργή του για μία καταστροφή την οποία η επίσημη πολιτεία όχι απλώς δεν μπόρεσε να αποτρέψει, αλλά επί της ουσίας φαίνεται να προκάλεσε.

«Κι αυτό γιατί, βάσει των στοιχείων, η πυρκαγιά ξεκίνησε κοντά στο πεδίο βολής Λευκίμης Έβρου και εξαπλώθηκε λόγω του νοτίου ανέμου και της τοπογραφίας της περιοχής προς την καρδιά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Παρά το γεγονός ότι χθες η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή ήταν μέση (κατηγορία 2), η φωτιά πήρε άμεσα μεγάλες διαστάσεις και απείλησε ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά και απόλυτα ενημερωμένα στοιχεία, η έναρξη της πυρκαγιάς συνδέεται με τις εκπαιδευτικές βολές που εκτελούνταν εκείνη την ώρα από τον στρατό στο πεδίο βολής Λευκίμης, προφανώς χωρίς την τήρηση επαρκών μέτρων πυρασφάλειας.


Βρισκόμαστε ακόμα εντός της αντιπυρικής περιόδου, και με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες, την παρατεταμένη ξηρασία στην περιοχή και την κατάσταση της καύσιμης ύλης αυτή την εποχή, θεωρούμε τουλάχιστον αυτονόητο ότι δραστηριότητες που δύναται να εκκινήσουν μια πυρκαγιά, ειδικά από επίσημους φορείς, θα πρέπει να αποφεύγονται ή αν είναι άκρως απαραίτητο να τηρούν αυστηρούς κανόνες πυρασφάλειας».

(ΦΩΤΟ:Photo screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί