• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΟΡΓΗ πολίτη σε ζωντανή μετάδοση για τους 100 νεκρούς στο Μάτι: «Θα ακούω την κάθε μ… του κάθε δημοσιογράφου. Αντε γ…» – Τον γύρο της Ελλάδας κάνει το ΒΙΝΤΕΟ

ΟΡΓΗ πολίτη σε ζωντανή μετάδοση για τους 100 νεκρούς στο Μάτι: «Θα ακούω την κάθε μ… του κάθε δημοσιογράφου. Αντε γ…» – Τον γύρο της Ελλάδας κάνει το ΒΙΝΤΕΟ

Ακόμα και για ανθρωποκτονία από αμέλεια μιλάει το πόρισμα σε σχέση με τους κυβερνητικούς χειρισμούς....

Την ανικανότητα του Κράτους να προστατέψει τους πολίτες και την ευθύνη των λειτουργών του καταδεικνύει ως πρώτο παράγοντα για την τραγωδία στο Μάτι με τους 100 νεκρούς, το πόρισμα των 293 σελίδων.

Βάσει γεγονότων, το κυβερνητικό αφήγημα που κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις εκείνες τις ημέρες καταρρίπτεται, ότι, δηλαδή, η φωτιά ήταν έργο εμπρηστών και ότι για όλα έφταιγε η αυθαίρετη δόμηση.

Σε 293 σελίδες οι εισαγγελείς αναδεικνύουν τις ευθύνες της Ρένας Δούρου, του Ηλία Ψινάκη, του Μιχάλη Μπουρνούς και άλλων 17 ατόμων από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο.

Η ποινική δίωξη αφορά τρία πλημμελήματα και συγκεκριμένα εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία 100 ανθρώπων από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη.

Πολύ σημαντικές, αν μη τι άλλο, οι κατηγορίες. 

Η δικογραφία πλέον περνάει στα χέρια ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων.  

Ωστόσο, η άσκηση ποινικής δίωξης… σε βαθμό πλημμελήματος, προκαλεί θυμό και αγανάκτηση στους πολίτες.

Η δικαίωση που περίμεναν εδώ και επτά μήνες, όπως λένε οι κάτοικοι, δεν ήρθε.

«Δεν γίνεται να θεωρώ δικαίωση μια ενδεχόμενη ποινή πέντε ετών που μπορεί να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Οι 100 άνθρωποι στο Μάτι δεν πέθαναν ανασταλτικά. Μου φαίνεται άδικο. Πέρασα 66 ημέρες στο νοσοκομείο, έχω κάνει δυο επεμβάσεις και πρέπει να κάνω άλλες δύο ακόμα και τώρα δυσκολεύομαι να περπατήσω», αναφέρει κάτοικος της περιοχής στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Αισθάνομαι θυμό. Τόσο για την κατηγορία του πλημμελήματος όσο και τον ανασταλτικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει η ποινή», λέει η ίδια.

Ενδεικτικό της οργής που επικρατεί στο Μάτι είναι η έκρηξη κατοίκου το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Απαντώντας στο δημοσιογράφο του «Documento»,  Δημήτρη Χατζηνικόλα, ο οποίος έκανε αναφορά για άναρχη δόμηση της περιοχής, η κάτοικος είπε:

«Νισάφι δεν μπορώ να ακούω την κάθε μαλ… του κάθε δημοσιογράφου, να μου απαντήσει τι ο κ. Χατζηνικόλας; Ο Βουτζάς είναι άναρχη δόμηση; Ο Βουτζάς είναι εντός σχεδίου. Από εκεί δεν μου ήρθε η φωτιά; Έξω από τα σπίτια τους οι περισσότεροι είναι νεκροί επειδή δεν ακούστηκε μια σειρήνα. Εγώ έχω κάνει το καλύτερο που μπορούσα, αδειάζαμε πολυκατοικίες παίρναμε τους νεκρούς με τα χέρια και τους πηγαίναμε στα ασθενοφόρα. Εγώ σταματούσα τα αυτοκίνητα που έρχονταν από την Μάκρη για να μπουν στο Μάτι».

«Τι να την κάνω την απάντηση του κ. Χατζηνικόλα; Να μη σας πω πού να την βάλει την απάντησή του ο κ. Χατζηνικόλας. Άντε γαμ…», είπε η κάτοικος οργισμένη, πετώντας το μικρόφωνο.

ΦΩΤΟ: eurokinissi