• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι «ΑΠΟΛΥΤΕΣ» ευκαιρίες: Black Friday και Cyber Mondey- Πως καθιερώθηκαν και πότε πέφτουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι «ΑΠΟΛΥΤΕΣ» ευκαιρίες: Black Friday και Cyber Mondey- Πως καθιερώθηκαν και πότε πέφτουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Πολλοί τις περιμένουν για να...επωφεληθούν από τις προσφορές, ξέρουν όμως πως καθιερώθηκαν;

Σύμφωνα με τις παλαιότερες αναφορές, πρώτη εμφάνιση του όρου Black Friday(=Μαύρη Παρασκευή), φαίνεται πως έχουμε στο 1869, ωστόσο τότε δεν είχε καμία σχέση με ψώνια. Αντιθέτως, ήταν η μέρα που έπεσε τόσο η τιμή του χρυσού, που προκάλεσε κρας στις αγορές, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν αισθητό στην οικονομία των ΗΠΑ για χρόνια.

Όπως αναφέρει η HuffPost, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 υπήρχε μια προσπάθεια να δοθεί θετικός όρος στην ημέρα. Δοκιμάστηκε το Big Friday αλλά τελικά δεν επικράτησε. Έμεινε όμως η θετική έννοια του αρχικού όρου, που πλέον έχει συνδεθεί με τις προσφορές και το μαύρο μελάνι που βλέπουν τα καταστήματα από τις αυξημένες πωλήσεις. 

Η πρώτη αναφορά της Black Friday, όπως την γνωρίζουμε, λέγεται ότι χρονολογείται τη δεκαετία του ’50 ή του ’60 στη Φιλαδέλφεια και ήταν όρος που χρησιμοποιούσε η τροχαία που φοβόταν την ημέρα.

Φόρουμ του τμήματος Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα αναφέρει:

«Black Friday είναι το όνομα που είχε δώσει η αστυνομία της Φιλαδέλφειας για την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Δεν είναι όρος θετικός για αυτούς. Η Black Friday ανοίγει επίσημα την εποχή των Χριστουγέννων και συνήθως φέρνει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση και υπερβολική πολυκοσμία, καθώς τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης γεμίζουν από το άνοιγμα μέχρι το κλείσιμο».

H «Black Friday» για φέτος θα «πέσει» στις 29 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια ας δούμε, τι είναι η περιβόητη Cyber Monday. Ο όρος αυτός που μπορεί να μεταφραστεί σαν «ψηφιακή Δευτέρα», είναι όρος μάρκετινγκ και δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ψωνίζουν online. Φέτος η Cyber Monday, πέφτει στις 2 Δεκεμβρίου.

Η Cyber Monday, αναφέρεται στη Δευτέρα που ακολουθεί τις διακοπές των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις περισσότερες φορές πέφτει το Νοέμβριο, αλλά αν η ημέρα των Ευχαριστιών είναι στις 27 ή 28 Νοεμβρίου, θα πέσει τον Δεκέμβριο, όπως φέτος. Το εύρος των ημερομηνιών στις οποίες μπορεί να πέσει είναι 26 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη eHoliday Mood Study του Shop.org/Bizrate Research 2005, “το 77% των διαδικτυακών πωλητών δήλωσε ότι οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν σημαντικά την «Ψηφιακή» Δευτέρα μετά την ημέρα των ευχαριστιών, μια τάση που οδηγεί σε σημαντικές online εκπτώσεις και προωθήσεις. Το 2017, οι online πωλήσεις της Cyber ​​Monday αυξήθηκαν στα ρεκόρ των 6,59 δισ. Δολαρίων, σε σύγκριση με 2,98 δισ. Δολάρια το 2015 και 2,65 δισ. Δολάρια το 2014.

Η «ψηφιακή» Δευτέρα έχει καταστεί η ηλεκτρονική ισοτιμία της Μαύρης Παρασκευής και προσφέρει αποτελεί μια διέξοδο για μικρότερους ιστότοπους πώλησης να ανταγωνίζονται τις μεγαλύτερες αλυσίδες. Τέλος από την έναρξή της, έχει γίνει ένας διεθνής όρος μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται από τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο.

Τι πρέπει να θυμάστε την περίοδο αυτή για να βγείτε κερδισμένοι και όχι ζημιωμένοι:

Η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενόψει των δύο «εμπορικών γιορτών», συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά ως προς τις διαδικτυακές τους συναλλαγές.

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι εμπορικές προσφορές αυτών των ημερών δημιουργούν μια αίσθηση «επείγοντος» στη λήψη μιας απόφασης αγοράς, που μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές… σε μπελάδες.

Τι θα πρέπει να προσέξετε σε μία εμπορική ιστοσελίδα, για να είναι αξιόπιστη

Την ταυτότητα του προμηθευτή: (πλήρης εταιρική επωνυμία, έδρα, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ)

  • Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και την συνολική τιμή του: (συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν εξόδων σε περίπτωση επιστροφής κλπ).

• Τη διαθεσιμότητα, τον τρόπο πληρωμής και αποστολής του προϊόντος.

• Το δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών, καθώς και την πολιτική επιστροφής των προϊόντων της επιχείρησης σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος αυτού.

• Ηλεκτρονικό σύνδεσμο στην πανενωσιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (πλατφόρμα ΗΕΔ).

Ασφαλή μέθοδο συναλλαγής: (κατά την καταχώρηση των στοιχείων της συναλλαγής πρέπει να εμφανίζεται το εικονίδιο ασφάλειας-μια κλειδαριά πάνω αριστερά στο browser και η διεύθυνση που ξεκινά με https://).

Επίσης, συστήνεται στους καταναλωτές:

• Να προτιμούν να συναλλάσσονται με γνωστά σε αυτούς ηλεκτρονικά καταστήματα.

• Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περίπτωση που ένα προϊόν πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και να αποφεύγουν τις προσφορές που εμφανίζονται σε αναδυόμενα παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστους ιστοτόπους.

• Να αποφεύγουν να παρέχουν προσωπικά δεδομένα, αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας.

• Να κρατούν αρχείο με τις συναλλαγές τους.

Για καταγγελίες σχετικά με φαινόμενα παράνομων και παραπλανητικών συμπεριφορών οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή Καταναλωτή 1520 της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) και ώρες από 09.00 έως 15.00.

Επίσης, οι καταγγελίες μπορούν να υποβάλλονται μέσω της φόρμας καταγγελιών του ιστοτόπου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.mindev.gov.gr) ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected]

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε τι έγινε πέρυσι. Ελπίζουμε φέτος τα πράγματα να κυλήσουν σε πιο ήρεμους ρυθμούς όσον αφορά την φρενίτιδα του κόσμου και ευχόμαστε καλή δύναμη στους υπαλλήλους των πολυκαταστημάτων.

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •