Menu

Οδηγός επιβίωσης στις γιορτές: Μάθε πως να μην σε ληστέψουν

Τώρα που οι γιορτές είναι στο peak τους, το έδαφος γίνεται πιο πρόσφορο για τους πορτοφολάδες.

Όχι μόνο κυκλοφορεί πιο πολυς κόσμος στους δρόμους, αλλά έχει και στις τσέπες του περισσότερα χρήματα και φορτωμένες κάρτες για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια. Κάποιες φορές, όσο και αν βρίσκεσαι σε επιφυλακή, το να πέσεις θύμα ενός τεχνίτη και ελαφροχέρη πορτοφολά είναι υπερβολικά εύκολο. Το ίδιο εύκολο όμως, είναι και να προστατευτείς.

 

Οι πορτοφολάδες δεν είναι αυτοί που νομίζεις
Μπορεί όταν ήσουν μικρός να σου έλεγαν πως πρέπει να προσέχεις τους ζητιάνους, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι πορτοφολάδες, στην πλειοψηφία τους, δεν δείχνουν καθόλου ζητιάνοι. Αντιθέτως, για να μπορέσουν να πετύχουν τον σκοπό τους, ξέρουν πως πρέπει να αναμειχθούν με το πλήθος. Να έχεις, λοιπόν, υπόψιν σου ότι είναι πάντα καθαροί και καλοντυμένοι, όπως κάθε άνθρωπος που κυκλοφορεί στο δρόμο στις γιορτές. Προσπαθούν να κινήσουν πάντα όσες λιγότερες υποψίες μπορούν και δουλεύουν – σχεδόν πάντα – ομαδικά. Μην κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι αποφεύγοντας συγκεκριμένους στοχοποιημένους τύπους ανθρώπων μειώνεις τις πιθανότητες να σου κλέψουν το πορτοφόλι.

Ένα μεγάλο ποσοστό πορτοφολάδων είναι παιδιά
Στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, η πλειοψηφία των μικροεγκληματικών που συλλαμβάνονται για κλοπές πορτοφολιών και κινητών στο δρόμο είναι παιδιά ηλικίας από 12 ως 21 ετών. Έναν ανήλικο δύσκολα θα τον υποπτευθείς, ενώ διαθέτει και τη σβελτάδα που του επιτρέπει να κινείται γρήγορα και να εξαφανίζεται ακόμα πιο γρήγορα μέσα στο πλήθος. Επιπλέον, οι περισσότερες αστυνομίες της Δύσης δύσκολα κρατάνε στα κρατητήρια ένα παιδί κάτω των 16 ετών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νεαροί πορτοφολάδες να βρίσκονται και πάλι στους δρόμους. Ο μικρός φτωχοδιάβολος δεν είναι δική μας επινόηση, ούτε του Dickens. Οι συμμορίες παιδιών που πραγματοποιούν ληστείες στο δρόμο, χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ.

 

Πού βρίσκονται συνήθως
Οι περιοχές που μπορεί να δράσει ένας πορτοφολάς είναι αρκετές και επιλέγονται πάντα με βάση το πλήθος του κόσμου που τις επισκέπτεται και τις δυνατότητες διαφυγής που προσφέρουν.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και προτιμούν τους σταθμούς του μετρό, γιατί οι συρμοί επικοινωνούν μεταξύ τους και υπάρχουν πολλές έξοδοι διαθέσιμοι.
> Σε τουριστικές περιοχές. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι προτιμούνται όχι τόσο για την τοποθεσία αυτή καθαυτή, όσο για το γεγονός ότι οι επισκέπτες τους δεν συνηθίζουν να προσέχουν τα πράγματά τους – είναι απασχολημένοι με το να βγάζουν φωτογραφίες και να θαυμάζουν τα αξιοθέατα.
> Σε μπαρ. Η πολυκοσμία, το στριμωξίδι και το γεγονός ότι – από ένα σημείο και μετά – οι θαμώνες που έχουν πιει τα ποτάκια τους γίνονται πιο απρόσεκτοι, ευνοούν το έργο των πορτοφολάδων.
> Στο δρόμο. Προτιμούν τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους (όχι, όμως, τις λεωφόρους) και τα σημεία όπου υπάρχουν πεζόδρομοι ή μεγάλα πεζοδρόμια.

(askmen)

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...