• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μυτιλήνη:΄Εκθεση με τίτλο «η Αρχόντισσα του 8ου αι. π.Χ. στο Ίππειος της Λέσβου» στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μυτιλήνη:΄Εκθεση με τίτλο «η Αρχόντισσα του 8ου αι. π.Χ. στο Ίππειος της Λέσβου» στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο πλαίσιο της δράσης «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης», της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, θα εγκαινιασθεί την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στο νέο κτίριο του αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης, έκθεση με τίτλο «η Αρχόντισσα του 8ου αι. π.Χ. στο Ίππειος της Λέσβου».


Τα ευρήματα θα παρουσιάσει ο κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου και θα ακολουθήσει η παρουσίαση της «ανθρωπολογικής μελέτης της αρχόντισσας από το Ίππειος της Λέσβου» από την ανθρωπολόγο Φωτεινή Μακτζόρτζ. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει απαγγελία του αποσπάσματος «Ο Θρήνος για τον Έκτορα» (Ομήρου Ιλιάδα, Ραψωδία Ω, 678-805) από την ηθοποιό και καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας Ιωάννα Γιαννακού.

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυσλλίφη «ο τάφος της αρχόντισσας του 8ου αι. π.Χ. από το Ίππειος της Μυτιληναίας χώρας με τα πλούσια ταφικά κτερίσματα (δώρα) και τα περίτεχνα χρυσά κοσμήματα, αποτελεί αφορμή για να συζητηθούν τα ανασκαφικά δεδομένα, η κεραμική και η μεταλλοτεχνία της εποχής αυτής που είχε διαδοθεί στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο του βορειοανατολικού Αιγαίου σε μια εποχή άγνωστη αρχαιολογικά για τη Λέσβο. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα από την προκαταρκτική μελέτη του αρχαιολογικού και ανθρωπολογικού υλικού να εξιχνιασθούν τα αίτια του τραγικού θανάτου της νεαρής εγκύου νεκρής, που πιθανώς συνδέονται με ένα τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα σε μια εποχή ηρώων και πολεμιστών ευημερίας, ειρήνης και πολέμου για τη Λέσβο».

(φώτο: Eurokinissi)