• Αρχική
 • Άρθρα
 • ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα με τις φυλακές Κορυδαλλού- Τι συμβαίνει (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα με τις φυλακές Κορυδαλλού- Τι συμβαίνει (ΒΙΝΤΕΟ)

Χρειάζεται άμεσα να δοθεί λύση.

Δολοφονίες, συμπλοκές, αποδράσεις και διοίκηση εγκλήματος περιγράφει ο φάκελος που κατέθεσε ο διευθυντής των φυλακών, Ιωάννης Καζλάρης, στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Από τις 31 Ιουλίου οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό ανέρχονται σε 1.339. Από αυτούς οι 787 είναι υπόδικοι, οι 537 κατάδικοι και οι 15 είναι οφειλέτες, Παράλληλα, η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού οι οποίες βρίσκονται μέσα σε αστικό ιστό και δίπλα από σχολικό συγκρότημα αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

«Φυσικό είναι να φοβόμαστε, πάντα ακούγεται πως κάποιος δραπέτευσε, ακούμε πυροβολισμούς, σειρήνες κτλ», δηλώνει κάτοικος της περιοχής. Ένας άλλος προσθέτει στο ρεπορτάζ πως «φόβος υπάρχει πάντα, όταν γίνεται κάποια εξέγερση, φοβόμαστε μην μπούνε στα σπίτια μας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου στον φάκελο του Κορυδαλλού αναφέρονται τα ακόλουθα περιστατικά:

7/1/2019-21/5/2019

Για δικονομικούς λόγους συνεχίζεται η κράτηση Αλβανών κρατουμένων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ηγετικών στελεχών της «Μαφίας του Κορυδαλλού». Το συμβούλιο των φυλακών επιχείρησε να διαχωρίσει αυτούς τους κατηγορουμένους από άλλους που βρίσκονταν σε άλλα επαρχιακά καταστήματα κράτησης και είναι μάρτυρες σε αυτές τις υποθέσεις.

9/6/2019

Συμπλοκές στη Β’ πτέρυγα μεταξύ Αφγανών και Γεωργιανών. Καταστροφή της διαχωριστικής κιγκλίδας στην είσοδο της Α’ πτέρυγας, έξοδος ομάδας ρωσόφωνων κρατουμένων προκειμένου να συμμετάσχουν στη συμπλοκή που βρισκόταν σε εξέλιξη στο «πλευρό» των Γεωργιανών κρατουμένων.

26/5/2019

Βίαιη συμπλοκή στη Γ’ πτέρυγα ανάμεσα σε τρεις κρατουμένους και άλλους κρατουμένους της Δ’ πτέρυγας, αλβανικής καταγωγής. Επέμβαση της ΕΚΑΜ, σύλληψη τριών κρατουμένων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής από την οποία απέδρασαν αφοπλίζοντας τους αστυνομικούς. Συνελήφθησαν οι τρεις από αυτούς.

20/5/2019

Επέμβαση της ΕΚΑΜ έπειτα από εισαγγελική εντολή, για αιφνιδιαστικό έλεγχο στο κελί 10 του πρώτου ορόφου της Ε’ πτέρυγας, στο οποίο κρατούνταν δύο ηγετικά μέλη της «Μαφίας του Κορυδαλλού».

18/6/2019

Επίθεση κρατουμένου κατά σωφρονιστικού υπαλλήλου και τραυματισμός του στο κεφάλι με σιδηρολοστό. Ο κρατούμενος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.

22/4/2019

Επιστολή διαμαρτυρίας των κρατουμένων που φοιτούν στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Κορυδαλλού γιατί μετήχθησαν σε άλλες φυλακές.

31/1/2019

Απόδραση δύο υπόδικων Αλβανών κρατουμένων από το κελί 17 της Δ’ πτέρυγας, όταν πήδηξαν τον μαντρότοιχο. Η απόδραση έγινε με εντολή και βοήθεια αρχηγικών μελών της «Μαφίας του Κορυδαλλού», προκειμένου να μετατραπούν σε εγκληματικά «εργαλεία» εκτέλεσης συμβολαίων έξω από τις φυλακές. Συνελήφθησαν 13 ημέρες αργότερα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στο Μάτι…

14/1/2019

Δολοφονία του βαρυποινίτη Αρμπέρ Μπάκο, κατηγορουμένου για συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες της «Μαφίας του Κορυδαλλού». Η εντολή είχε δοθεί από άλλο μέλος της «Μαφίας», με δύο κρατουμένους να τον μαχαιρώνουν 50 φορές!

8/2/2019

Είσοδος ΕΚΑΜ για έκτακτη έρευνα στο κελί 10 της Ε’ πτέρυγας στο οποίο κρατούνταν ηγετικά μέλη της «Μαφίας του Κορυδαλλού» και του οργανωμένου εγκλήματος.

25/6/2019

Συμπλοκή μεταξύ ομάδων κρατουμένων της Β’ και της Ε’ πτέρυγας. Τούρκοι κουρδικής καταγωγής και ρωσόφωνοι, με αυτοσχέδια μαχαίρια και γιαταγάνια, επιχείρησαν να συμπλακούν. Επέμβαση των ΥΜΕΤ και ΕΚΑΜ και διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων στα κελιά των πτερύγων Β’, Ε’ και Α’.

Για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών χρειάστηκε η συνδρομή της Ομάδας Αντιμετώπισης Εκνομων Ενεργειών της Εξωτερικής Φρουράς, καθώς και η άδεια εισόδου σε αστυνομικές δυνάμεις.

Στον σχετικό φάκελο των φυλακών Κορυδαλλού περιλαμβάνονται και τα αριθμητικά δεδομένα των κρατουμένων.

Σύμφωνα με τις περιγραφές των συνθηκών που επικρατούν στις φυλακές Κορυδαλλού και περιλαμβάνονται στον φάκελο, επισημαίνεται η ανησυχητική συχνότητα και η κλιμάκωση σοβαρών έκνομων ενεργειών, όπως ανθρωποκτονίες, βίαιες ομαδικές συμπλοκές και αποδράσεις, στο μεγαλύτερο κατάστημα κράτησης της Ελλάδας. Σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης των φυλακών, αυτή η κλιμάκωση οφείλεται:

 • Στη χρόνια υποστελέχωση του τμήματος φύλαξης που έχει περιορίσει τις δυνατότητες ελέγχου. Η πρόσληψη συμβασιούχων υπαλλήλων δεν περιόρισε την υποστελέχωση, καθώς αυτή συνδυάστηκε με την αποχώρηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών που είχαν μεταταχθεί από τους δήμους.
 • Ακραίος υπερπληθυσμός κρατουμένων.
 • Υπερσυγκέντρωση, για δικονομικούς λόγους, μεγάλου αριθμού πρωταγωνιστικών και επικίνδυνων μελών του οργανωμένου εγκλήματος (κοινού ποινικού δικαίου και τρομοκρατίας), τα οποία παραμένουν για πολλούς μήνες ή και… χρόνια στον Κορυδαλλό, λόγω των συνεχών διακοπών στην εκδίκαση των υποθέσεών τους.
 • Πολλά μέλη εγκληματικών οργανώσεων με τελείως διαφορετικό ποινικό προφίλ (εκτελεστές συμβολαίων θανάτου, μεγαλοδιακινητές ναρκωτικών, αρχηγοί μεγάλων οργανώσεων διαρρηκτών, τρομοκράτες) σχεδιάζουν την υλοποίηση έκνομων ενεργειών μέσα και έξω από τις φυλακές.
 • Ενδεχόμενες ανακατατάξεις «επικυριαρχίας» στον χώρο του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες ακολούθησαν τη δολοφονία αποφυλακισμένου ηγετικού μέλους της «Greek Mafia»(Βασίλης Στεφανάκος).

Η διοίκηση των φυλακών σημειώνει τις οργανωμένες διαμαρτυρίες κρατουμένων, οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια έχουν επιβάλει να μην κλείνουν οι πόρτες των κελιών τις προβλεπόμενες ώρες, με διάφορα προσχήματα.

Στον εν λόγω φάκελο, υπάρχουν και προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος:

 • Ο χώρος του πρώην παραρτήματος της ΣΤ’ πτέρυγας, η οποία είχε κατασκευαστεί το 2002 για να κρατηθούν τα μέλη της «17 Νοέμβρη», να μετατραπεί σε χώρο κράτησης όσων έχουν χαρακτηριστεί άκρως επικίνδυνοι και βρίσκονται εκεί για δικονομικούς λόγους.
 • Να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς της μονάδας χορήγησης μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης σε κλειστό κατάστημα κράτησης ώστε να μη χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για παράταση της παραμονής κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού.
 • Η δυνατότητα χρήσης κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων σκύλων της ΕΛ.ΑΣ. για την ανίχνευση απαγορευμένων ουσιών που προορίζονται για κρατουμένους.
 • Προμήθεια δύο σαρωτών σώματος για τον εξονυχιστικό έλεγχο επισκεπτών, εργαζομένων και κρατουμένων.


Αυτά περιέχονται στον περιβόητο «φάκελο Κορυδαλλού», όπως τον κατέθεσε ο διευθυντής Ιωάννης Καζλάρης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Αντεγκληματικής Πολιτικής Ελευθερίου Οικονόμου και της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου.

Παρευρέθηκαν όλοι οι διευθυντές των καταστημάτων κράτησης και σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας, δίνοντας φακέλους… συμβάντων των φυλακών που διοικούν και αξιολόγησης του προσωπικού τους.

Στόχος ήταν η χαρτογράφηση της κατάστασης που επικρατεί στα καταστήματα κράτησης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού. Ως τώρα πέντε είναι οι υποψήφιοι χώροι μετακίνησης τους και αυτοί είναι πρώην εγκαταστάσεις του Στρατού, οι οποίοι χρειάζονται σημαντικές προσθήκες σε επίπεδο δόμησης.

Πρόκειται για χώρους σε Ασπρόπυργο, Ανω Λιόσια, Αυλώνα, Σχιστό και Μαλακάσα.

(φώτο: Eurokinissi)

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •