Λουκέτο από σήμερα σε σχολεία και πανεπιστήμια λόγω κορονοϊού – Όλα τα σενάρια που εξετάζουν στην κυβέρνηση

Κλειστά είναι από σήμερα και για 14 ημέρες όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μετά από απόφαση της κυβέρνησης λόγω κορωνοϊού.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων, πανεπιστημίων, καθώς και των φροντιστηρίων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, μετά την άνοδο των κρουσμάτων στη χώρα. Αυτό προκάλεσε και ερωτήματα για το πως θα εξελιχθεί η σχολική χρονιά, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να απαντά πως αυτή «δεν θα χαθεί» και πως θα εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια για να καλυφθούν οι χαμένες μέρες.

Κεραμέως: Αν χρειαστεί, μαθήματα και πάνω στο Πάσχα
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και την ΕΡΤ, τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το διδακτικό έτος. «Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές», σχολίασε, τονίζοντας πως αντί για 45 λεπτά, οι διδακτικές ώρες θα μειωθούν σε 35 λεπτά. Παράλληλα, ήδη έχουν κοπεί οι εκδρομές, ενώ κόβονται και οι περίπατοι των σχολείων που είναι δύο ανά μήνα. Αρκετά σχολεία έχουν χάσει ήδη αρκετές ημέρες διδακτέας ύλης και σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, υπάρχουν σενάρια να επεκταθεί η σεζόν ή να γίνουν μαθήματα ακόμη και κοντά στο Πάσχα.

«Θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα». Εφ’ όσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους».


Επίσης, επιβεβαίωσε πως υπάρχει η σκέψη να μην γίνουν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, κάτι που ακόμη είναι υπό εξέταση και θα αποφασιστεί ανάλογα με τα δεδομένα λίγες ημέρες πριν την εθνική επέτειο. Οσον αφορά τα πανεπιστήμια, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο για μαθήματα εξ αποστάσεως, ώστε να μη χάσουν οι μαθητές το εξάμηνο.

Κορωνοϊός: Πού μπαίνει λουκέτο στην εκπαίδευση, διευκολύνσεις στους γονείς

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης ως τις 25 Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, καθώς και Ακαδημίες.

«Το μέτρο αφορά σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια.

Οι δομές αναστέλλουν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (αλλά όχι και την εξ αποστάσεως), καθώς και συναθροίσεις, όπως σε εστιατόρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια κλπ.», αναφέρεται στην ΚΥΑ για το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων. Ξεκαθαρίζεται πάντως, ότι οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά και η έρευνα στα πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Η απόφαση για λουκέτο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, φέρνει και επιπτώσεις στην καθημερινότητα των οικογενειών καθώς τα παιδιά τους θα βρίσκονται στο σπίτι αντί για τις μαθητικές αίθουσες. Έτσι, με απόφαση της κυβέρνησης θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα.

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Εκτός των μέτρων στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέτρα λαμβάνονται και σε άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Ηδη έχει γίνει γνωστό πως αναστέλλονται οι λειτουργίες στα ΚΑΠΗ, ενώ για 4 εβδομάδες δεν θα γίνονται συνεδριακές εκδηλώσεις, ή πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους με άνω των 1.000 ατόμων. Ηδη έχουν ανακοινωθεί και μέτρα για αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου το υφυπουργείο Αθλητισμού εξέδωσε και ανακοίνωση για αθλητικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών εκδηλώσεων των σχολείων.

(Με πληροφορίες από iefimerida – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί