«Κουδούνι» ξανά για τους μαθητές του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου

Αρχίζουν σήμερα τα μαθήματα στα Γυμνάσια και στις τάξεις της Α' και Β' Λυκείου στα σχολεία της χώρας, ύστερα από δίμηνη διακοπή λόγω του κορονοϊού.

Ύστερα από ένα μεγάλο «διάλειμμα» που διήρκεσε δύο μήνες, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τα σχολεία ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 18 Μαΐου, και πάλι της λειτουργία τους, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία και τους καθηγητές στα έδρανα.

Οι μαθητές των Γυμνασίων καθώς και της Α΄και Β’ Λυκείου ξεκινούν τα μαθήματά τους έπειτα από «δικαιολογημένες» απουσίες δύο μηνών, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.


Η επιστροφή στα θρανία ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί με διάφορες αλλαγές στη σχολική καθημερινότητα, καθώς θα πρέπει να τηρούνται μέτρα προστασίας, τήρηση κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα γίνεται προαιρετική χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου, ενώ οι μαθητές θα πρέπει να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση και τα βιβλία τους, ώστε να χρησιμοποιηθούν και την επόμενη χρονιά.

Όσον αφορά στους μαθητές των Γυμνασίων, θα υπάρχει η δυνατότητα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ενώ Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, αν και έχει ανακοινωθεί ενδεχόμενη έναρξη λειτουργίας την 1η Ιουνίου, η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του, υποστηρίζει πως τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα ανοίξουν και πάλι μόνο αν «υπάρχει η βεβαιότητα πως η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».
Τα Ειδικά Σχολεία, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς, ύστερα και από την απόφαση για παράταση στην αναστολή της λειτουργίας τους.

Κόντρα για τη ζωντανή μετάδοση μαθήματος
Αν και το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η ζωντανή μετάδοση μαθήματος για απόντες μαθητές οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) από την πλευρά τους εκφράζουν ενστάσεις, που αφορούν στην προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών. Το υπουργείο από τη δική του πλευρά, κάνει λόγο για νόμιμο σκοπό της απόφασης, σύμφωνα με την οποία η κάμερα θα είναι εστιασμένη μόνο στον εκπαιδευτικό ή στον πίνακα, ενώ η μετάδοση δεν θα αφορά στην εξέταση μαθητών. Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση για τη ζωντανή μετάδοση μαθήματος θα ισχύσει μόνο για το υπόλοιπο της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τα ίδια βιβλία και την επόμενη χρονιά
Από το γραφείο της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, έχει σταλεί οδηγία στα σχολεία που αφορά στον προγραμματισμό της επόμενης σχολικής χρονιάς (σχολικό έτος 2020-2021), καλώντας τους διευθυντές των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων να ενημερώσουν τους μαθητές Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου να φροντίσουν για τη διατήρηση των βιβλίων τους, καθώς θα αξιοποιηθούν και τη νέα σχολική χρονιά.

Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας
Όσον αφορά στο πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, έχει γίνει γνωστό πως θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 Ιουνίου, με το υπουργείο να αναφέρει πως τα ενισχυτικά μαθήματα είναι ευθύνη των Υπεύθυνων Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης και πως θα γίνονται χωρίς αλλαγή στις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, αλλά με προσαρμογή του ωρολόγιου προγράμματος.

Το τέλος της σχολικής χρονιάς και οι Πανελλαδικές εξετάσεις
Τα μαθήματα για τους μαθητές των Γυμνασίων και των τάξεων της Α’ και Β’ Λυκείου θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου, χωρίς την πραγματοποίηση προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων, αλλά με αξιολόγηση των βαθμών τετραμήνων.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά λύκεια και 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Τα μέτρα προστασίας
Η επιστροφή στα θρανία θα πραγματοποιηθεί με τη λήψη και των απαραίτητων μέτρων προστασίας, τα οποία έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι μαθητές δεν θα συγκεντρώνονται στα σχολικά προαύλια πριν την έναρξη των μαθημάτων προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, αλλά θα κατευθύνονται κατευθείαν προς τις τάξεις τους λίγο πριν ξεκινήσει το μάθημα.

Με απόφαση του υπουργείου, σε κάθε τάξη θα επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 15 μαθητών, με την απόσταση μεταξύ τους να πρέπει να είναι 1,5 μέτρο, ενώ οι τάξεις έχουν χωριστεί σε δύο τμήματα μαθητών, με το ένα μισό να παρουσιάζεται για μάθημα Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και οι άλλοι μισοί μαθητές Τρίτη και Πέμπτη, ενώ την επόμενη βδομάδα θα αντιστρέφονται τα τμήματα. Όσο για τα ολιγομελή τμήματα, τα οποία δεν έχουν παραπάνω από 15 μαθητές, η λειτουργία τους θα είναι καθημερινή.

Για την εσωτερική διαρρύθμιση των τάξεων, προβλέπεται πως τα θρανία θα πρέπει να έχουν ίδιο προσανατολισμό, για να μειωθεί στο μέγιστο η έκθεση σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, με τους μαθητές να κάθονται ένας ανά θρανίο, με διαγώνια τοποθέτηση, ο ένας στη δεξιά πλευρά και ο άλλος στην αριστερή, χωρίς να κάθονται ο ένας πίσω από τον άλλο.

Για τις σχολικές αίθουσες προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα, ενώ ο εξαερισμός τους θα πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο.

Για τα διαλείμματα προβλέπεται τμηματική έξοδος των μαθητών στα προαύλια, με κάθε τμήμα να καταλαμβάνει διαφορετικό μέρος του προαυλίου, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός, ενώ την ίδια ώρα απαγορεύονται τα ομαδικά παιχνίδια αλλά και η λειτουργία των κυλικείων.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην προσωπική υγιεινή καθώς και στους καθαρισμούς των χώρων, με συσκευασίες αντισηπτικών να έχουν τοποθετηθεί προς χρήση σε διάφορα μέρη των σχολείων και τις καθαρίστριες να βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων στα σχολικά κτίρια για τον καθαρισμό τους.

Όσο για τη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου, θα είναι προαιρετική.

Μέτρα προστασίας για τους εκπαιδευτικούς
Όπως αναφέρεται στην υπουργική εγκύκλιο, οι σχολικοί διευθυντές θα μπορούν να καλούν σε συνεδρίαση τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων σε χώρους που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για την προστασία τους, όπως απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Η διαχείριση ύποπτου κρούσματος
Σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου κρούσματος, θα ακολουθούνται οι οδηγίες που έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ, ακολουθώντας διαδικασία ιχνηλάτησης αλλά χωρίς το κλείσιμο του σχολείου. Όσο για τους συμμαθητές μαθητή που τυχόν ασθενήσει, προβλέπεται η απομάκρυνσή τους και 10ήμερη απομόνωση, ενώ αν δεν παρουσιάσουν συμπτώματα, θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο. Για τον μαθητή που ενδεχομένως ασθενήσει, θα μπορεί να επιστρέψει στα μαθήματά του τρεις ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων της ασθένειας αλλά και αφού έχουν παρέλθει τουλάχιστον 10 ημέρες από την ημέρα που παρουσίασε τα συμπτώματα της ασθένειας.

(Sputniknews – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί