ΙΣΑ: «Το 86% δεν έχει κάνει εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό»

Εικόνα επιδείνωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας αποτυπώνεται στα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Alco, σε γιατρούς και πολίτες, για λογαριασμό του Ιατρικούς Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), υπογραμμίζει ο ΙΣΑ.

Η έρευνα παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alco Κώστα Παναγόπουλο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (8/10) στα γραφεία του ΙΣΑ, παρουσία του προέδρου Γ. Πατούλη, του ταμία Φ. Πατσουράκου και του γενικού γραμματέα Α. Βασιλείου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας επιδεινώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Επίσης έξι στους δέκα γιατρούς, θεωρεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, ενώ το 60% εκτιμά αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας.

Κινδυνεύουν ασθενείς
Η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες έχουν χειροτερέψει σημαντικά απέχοντας κατά πολύ από εκείνες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς. Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης, τέσσερις στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους, ενώ το 45% συνολικά έχει σκεφτεί να φύγει στο εξωτερικό. Την πλάτη στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας φέρεται να γυρίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι γιατροί. Το νέο σύστημα είναι άγνωστο στα 2/3 των πολιτών ενώ μόνο το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Επίσης επτά στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δήλωσαν ότι δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα.

Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα 24-28 Σεπτεμβρίου 2018 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 25 ετών και άνω από όλη την Ελλάδα, καθώς και σε 400 γιατρούς, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι απαντήσεις του κοινού:

3 στους 4 Έλληνες κάνουν κάθε χρόνο χρήση των υπηρεσιών υγείας.
Μόνο 1 στους 3 μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Το 49% δυσκολεύεται να καλύψει οικονομικά τις δαπάνες που είναι απαραίτητες για την υγεία του.
Το 41% θεωρεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, το 36% ότι είναι στάσιμες και το 14% εκτιμά ότι βελτιώθηκαν.
1 στους 2 δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και 4 τους 10 τη δαπάνη για φάρμακα.
Το 50% δυσπιστεί σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες θα πρέπει να πληρώσει (συμμετοχές, εξετάσεις κτλ).
Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:

Το 86% δεν έχει κάνει εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό που θα τον παρακολουθεί.
Το 66% των πολιτών δεν έχει ενημερωθεί για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Μόνο το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Το 47% θα παραμείνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί, ενώ το 37% δεν γνωρίζει για το νέο σύστημα.
Η εκτίμηση των περισσότερων (47% έναντι 17%) είναι ότι το υποχρεωτικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό ιατρό δυσκολεύει την πρόσβαση σε ιατρούς ειδικότητας.

Εικόνα από την παρουσίαση της έρευνας της Alco (φωτ.: ΙΣΑ)

Οι απαντήσεις των ιατρών:
Κύριο εύρημα της έρευνας είναι η έντονη ανησυχία του ιατρικού κόσμου, τόσο για τη λειτουργία της δημόσιας υγείας, όσο και για τη δική του θέση, σε επίπεδο συνθηκών, αμοιβών και δυνατότητας να παρέχουν την ποιότητα υπηρεσιών που θα ήθελαν στους πολίτες. Ειδικότερα:

Το 60% των γιατρών εκτιμά ως αρνητικά και πολύ αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια, ενώ το 24% θετικά. Το 46% εκτιμά ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επιδεινωθεί και το 13% θεωρεί ότι βελτιώθηκαν.
Το 48% θεωρεί ότι ευθύνονται οι λανθασμένες πολιτικές για την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ενώ το 34% η οικονομική κρίση.
Το 63% των γιατρών εκτιμά ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τον ασθενή. Ενώ το 25% θεωρεί ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους ασθενείς.
Το 64% των γιατρών του δημόσιου τομέα θεωρεί ότι οι συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία έχουν επιδεινωθεί, το 31% ότι είναι στάσιμες και το 4% ότι βελτιώθηκαν.
Το 75% θεωρεί ότι οι αμοιβές των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία επιδεινώθηκαν και το 23% ότι είναι στάσιμες.
Το 39% δυσκολεύεται να συντηρήσει το ιατρείο του.
Το 53% έχει σκεφθεί να φύγει στο εξωτερικό
Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας:

Το 64% των ιατρών του ιδιωτικού τομέα αξιολογεί αρνητικά το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και το 18% θετικά.
Το 57% θεωρεί ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ το 19% βελτίωση.
Το 80% θεωρεί ότι το νέο σύστημα δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές και σωστές επαγγελματικές συνθήκες για τους γιατρούς, ενώ το 8% θεωρεί ότι προσφέρει.
Το 72% των γιατρών του ιδιωτικού τομέα δεν θα συνεργαζόταν με το νέο σύστημα ενώ το 16% θα συνεργαζόταν.

(pontosnews)

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...