• Αρχική
 • Άρθρα
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • Οι αλλαγές που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Ποινικού Κώδικα: Τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο- Όσα πρέπει να ξέρετε για την επόμενη μέρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι αλλαγές που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Ποινικού Κώδικα: Τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο- Όσα πρέπει να ξέρετε για την επόμενη μέρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις τελευταίες μέρες ακούσατε σίγουρα πολλά για το νέο ποινικό κώδικα που που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή.
του Νεκτάριου Αρχοντίου

Ωστόσο για να μελετηθούν όλες οι αλλαγές σε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει πληθώρα άρθρων, θέλει χρόνο. Για να καταλάβετε το μέγεθος για το οποίο συζητάμε, ο νέος Ποινικός Κώδικας, έχει 463 άρθρα, ενώ αυτός που ισχύει τώρα 474. Ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομοίας έχει 585 άρθρα, ενώ ο τωρινός 603.

Έτσι, όσο κυλούν οι μέρες, όλο και περισσότερα «μαργαριτάρια» ανακαλύπτονται που αφορούν πράγματα που προστέθηκαν, που άλλαξαν ή που καταργήθηκαν!

Πάμε να δούμε ορισμένες αλλαγές που θα μας επηρεάσουν στην καθημερινότητά μας.

Αρχικά να αναφερθούμε στις τροποποιήσεις, και στα αδικήματα τα οποία πλέον δεν αποτελούν κακουργήματα αλλά πλημμελήματα, έχοντας έτσι επιεικέστερη αντιμετώπιση. Σας ενημερώσαμε πρόσφατα για τις μολότοφ και
τη σύσταση τρομοκρατική οργάνωσης. Δεν είναι όμως μόνο αυτά.

Συγκεκριμένα ως πλημμελήματα λογίζονται πλέον:

 • Το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή αυτό της κατασκευής και χρήσης μολότοφ που χρησιμοποιούν οι μπαχαλάκιδες στην Αθήνα, το οποίο μετατρέπεται από κακούργημα που είναι τώρα με προβλεπόμενη ποινή έως κάθειρξη 20 ετών, σε πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή τα 3 έτη και σε περίπτωση μάλιστα που παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές, παύει η δίωξη πριν ξεκινήσει (άρθρο 272).
 • Οι προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας (άρθρο 135).
 • Η νόθευση αποδεικτικών (άρθρο 139).
 • Το κακούργημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας (άρθρο 370Α).
 • Η υπηρεσία στον εχθρό (άρθρο 143).
 • Η δωροδοκία πολιτικών προσώπων (άρθρο 159Α).
 • Η τρομοκρατική οργάνωση ( άρθρο 187Α).
 • Ο εμπρησμός (άρθρο 264) και η πλημμύρα (άρθρο 268).

Νομίζατε ότι ήταν μόνο οι μολότοφ;

ΠΛΗΜΕΛΛΗΜΑ πλέον οι πράξεις εσχάτης προδοσίας και η υπηρεσία στον εχθρό με την πρώτη φορά Αριστερά.

Το ότι αυτό μετετράπη από κακούργημα σε πλημμέλημα, λίγο μόνο διάστημα, αφότου υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι.

Πλημμέλημα και η δωροδοκία πολιτικών προσώπων!

Αυτά να τα βλέπουν καλά όσοι λένε πως όλοι είναι το ίδιο. Ποτέ πριν δεν είχαμε τέτοιες αλλαγές στον ποινικό κώδικα και ως τούτου και στην κοινωνία μας.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά.

Με πρώτη φορά Αριστερά καταργείται μια σειρά άρθρων του ισχύοντα Ποινικού Κώδικα τα οποία προβλέπουν:

 • Πρόκληση σε δημόσιες βιαιοπραγίες. (άρθρο 192),
 • Κατάρτιση ένοπλης ομάδας. (άρθρο195),
 • Διατάραξη συνεδριάσεων Συλλόγων. (άρθρο 197),
 • Κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό και θρησκεία (άρθρα 198-199).
 • Περιύβριση νεκρών ή μέλη του ή την τέφρα του (άρθρο 201)
 • Εγκλήματα που ανάγονται στην στρατιωτική υπηρεσία, στην υποχρέωση στράτευσης και παράνομη αποδημία προς αποφυγή της στράτευσης.

Αυτό σημαίνει πως πλέον δεν θα αποτελεί όπως όλα δείχνουν πράξη που θα άπτεται σε ποινική δίωξη η εξύβριση των Θείων και η βλασφημία!!!

Πρώτη φορά Αριστερά!

Ετοιμαστείτε να γνωρίσετε, το παράβολο «ληστείας».

Η πρώτη φορά Αριστερά το επινοεί και αυτό!

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το dikastiko.gr, τα αδικήματα τα οποία διώκονται μόνο μετά από την υποβολή μήνυσης εκ μέρους του παθόντα (κατ΄έγκληση αδικήματα) κατατάσσει ο νέος (υπό διαβούλευση) Ποινικός Κώδικας, το αδίκημα της κλοπής. Πρακτικά αυτό σημαίνει δυο πράγματα, όπως εξηγούν νομικοί:

Α) Πως αν κάποιος μπει στο σπίτι μας, μας κλέψει το πορτοφόλι, μας κλέψει το αυτοκίνητο ή μας σπάσει το αυτοκίνητο και πάρει πράγματα από μέσα κλπ για να διωχθεί το αδίκημα θα πρέπει να υποβληθεί μήνυση. Αυτό σημαίνει δηλαδή πως πλέον θα πληρώνουμε και παράβολο 50 ευρώ (όπως προβλέπεται ήδη για την υποβολή μήνυσης) επειδή μας …έκλεψαν.. Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο αδίκημα ανήκε στα λεγόμενα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα , αυτά δηλαδή που η παρέμβαση της αστυνομίας ήταν αυτεπάγγελτη χωρίς την υποβολή μήνυσης.

Άρα για να παρέμβει πλέον η αστυνομία θα πρέπει να πληρώνουμε 50 ευρώ!!!

Έχει όμως και συνέχεια:

Β) Αν κάποιος έχει μπει στο σπίτι μας ενώ λείπουμε , κλέψει την οικοσκευή και τα τιμαλφή και βγει στο δρόμο η αστυνομία μπορεί να τον συλλάβει εάν κάποιος φωνάξει «κλέφτης». Όμως αν η αξία των αντικειμένων δεν ξεπερνά τις 120.000 ευρώ και δεν βρεθεί εγκαίρως ο ιδιοκτήτης να υποβάλλει μήνυση, ο δράστης θα αφεθεί ελεύθερος!

Ιδού η νέα – προτεινόμενη – ρύθμιση (372ΠΚ) καθώς και η γενική διάταξη για την αναγκαιότητα υποβολής μήνυσης για τη δίωξη του αδικήματος(381 ΠΚ)

«Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας

Άρθρο 372

Κλοπή

Όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή η πράξη τελέστηκε με διάρρηξη, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.

Κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ηλεκτρική και κάθε άλλης μορφής ενέργεια.

Αρθρο 381

Γενική Διάταξη

Για την ποινική δίωξη των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 372, 374Α, 375 παρ. 1 και 2, 377 και 378 απαιτείται έγκληση».

Ιδού η διάταξη του Ποινικού Κώδικα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα:

«Άρθρο 372 – Ποινικός Κώδικας – Κλοπή

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ: 01/01/1951

Όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών• και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

Κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ενέργεια του ηλεκτρισμού, του ατμού και κάθε άλλη ενέργεια».

Τέλος να υπενθυμίσουμε ακόμη μια από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νέο ποινικό κώδικα:

Ποινές από πέντε έως 15 χρόνια κάθειρξης θα προβλέπονται σε αδικήματα που θα τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος ενώ νοούνται πλέον ως επιβαρυντικές περιστάσεις, ενδεχόμενες ενέργειες των κατηγορουμένων που δυσκολεύουν το έργο της δικαιοσύνης ή στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως το κίνητρο είναι ρατσιστικό ή ομοφοβικό!!! Σύμφωνα με τον κ.Αργυρόπουλο αυτό είναι αναγκαίο αφού όπως ο ίδιος λέει «Η Ελλάδα ως χώρα μεταναστών έχει ανάγκη να καλλιεργήσει αυτό το πνεύμα».

Επομένως ούτε η υπηρεσία στον εχθρό, ούτε οι πράξεις εσχάτης προδοσίας, ούτε η εξύβριση των Θείων, ούτε η βλασφημία ούτε η προσβολή νεκρού, ούτε ο εμπρησμός , ούτε η σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης, ούτε οι μολότοφ ή η δωροδοκία πολιτικού προσώπου αποτελεί κακούργημα.

Αντίθετα κακούργημα αποτελούν πλέον πράξεις που έχουν…ρατσιστικό ή ομοφοβικό κίνητρο.

Δηλαδή: Ένας «μετανάστης» θα μπορεί να βρίσει τα Θεία αλλά αν κάποιος τον ακουμπήσει ή τον προσβάλλει κάνει κακούργημα γιατί θεωρείται ότι είχε ρατσιστικό κίνητρο. Αν πει κάποιος οτιδήποτε ενάντια σε κάποιο μέλος της LGBTQ κοινότητας θεωρείται ότι δρα με ομοφοβικό κίνητρο και διαπράττει κακούργημα!.

Λοιπόν; είναι όλοι ίδιοι;

Τα συμπεράσματα δικά σας

Δώστε προσοχή στο παρακάτω βίντεο σχετικά με τις ποινές εσχάτης προδοσίας:

(φώτο: Pexels)
 • 496
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...