• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η άγνωστη ιστορία του νεοκλασικού κτιρίου που κάηκε στη Σταδίου

Η άγνωστη ιστορία του νεοκλασικού κτιρίου που κάηκε στη Σταδίου

Το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Σταδίου όπου το πρωί της Παρασκευής (01.05.2020) ξέσπασε φωτιά ανήκε στον σπουδαίο Αλέξανδρο Σούτσο. Μέχρι που εκείνος αποφάσισε να το δωρίσει το ελληνικό δημόσιο…

Το υπέροχο νεοκλασικό επί της οδού Σταδίου 47 είχε αφεθεί στη μοίρα του εδώ και χρόνια. Το πρωί της Παρασκευής, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, μια φωτιά ήρθε να αποτελειώσει ένα από τα άλλοτε κτίρια – «διαμάντια» στην Αθήνα. Το σπίτι του Αλέξανδρου Σούτσου.

Στο νεοκλασικό αυτό έμενε ο Αλέξανδρος Σούτσος, ευεργέτης των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα. Το 1896 ο νομικός και φιλότεχνος Αλέξανδρος Σούτσος άφησε με τη διαθήκη του τη συλλογή του και όλη την περιουσία του στο κράτος για να δημιουργηθεί το “Μουσείο Καλών Τεχνών”.

Η συλλογή του Αλέξανδρου Σούτσου πέρασε στην Εθνική Πινακοθήκη το 1900, με την έναρξη της λειτουργίας της. Αριθμεί σε περισσότερα από 100 έργα, αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα.

«Το κτήριο παρουσίασε πολύ μεγάλα προβλήματα ήδη εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτό σταδιακά εγκαταλείφθηκε κάθε χρήση του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Όπως αναφέρει, η προκάτοχός της Λυδία Κονιόρδου, είχε δηλώσει την πρόθεσή της να στεγαστεί εκεί το Θεατρικό Μουσείο. «Εξαιτίας του υψηλού κόστους των μελετών, αλλά και του ίδιου έργου της αποκατάστασης του κτηρίου δεν υπήρξε συνέχεια».

Μετά τη φωτιά

«Με αυτή την καταστροφή επιβαρύνεται έτι μάλλον η εικόνα της Σταδίου που αποτελεί έναν από τους κυρίους άξονες του κέντρου της Αθήνας», αναφέρει στη δήλωσή της η Λίνα Μενδώνη και κάνει γνωστό ότι έδωσε «στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων τις σχετικές οδηγίες προκειμένου, μόλις επιτρέψει η Πυροσβεστική την είσοδο, κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΠΟΑ να διενεργήσει αυτοψία για να ληφθούν αμέσως τα αναγκαία σωστικά μέτρα προστασίας των διερχομένων και του κτηρίου».

«Παράλληλα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, ξεκινά αμέσως τις διαδικασίες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, ώστε το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου να είναι ώριμο για ένταξη στη χρηματοδοτική περίοδο 2021-27. Έστω και με καθυστέρηση η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στη μνήμη του ευεργέτη χορηγού, αλλά και στην πόλη της Αθήνας, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη κρίση».

(Newsit – φωτο:eurokinissi)