Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χώροι φύλαξης βρεφών και νηπιών σε μεγάλες επιχειρήσεις

Νομοθετική ρύθμιση φέρνει το υπουργείο Εργασίας για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και εμπορικά κέντρα.

Ειδικότερα θα οριστεί το πλαίσιο λειτουργίας των συγκεκριμένων χώρων που θα αφορά 2.500 παιδιά και 120 χώρους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ασχολείται αποκλειστικά η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα θεσπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και αφορά «χώρους φύλαξης βρεφών» σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 100 υπαλλήλων.

Το κράτος θα αναλάβει τόσο το κόστος της κατασκευής του χώρου, όσο και του προσωπικού που θα τον στελεχώσει. Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του DNews μετά την επιδότηση των δύο χρόνων θα προβλέπεται ρήτρα διατήρησης του χώρου φύλαξης και των υπαλλήλων.

Ειδικότερα μέσω του προγράμματος θα επιδοτείται η πρόσληψη έως δύο ατόμων για δύο χρόνια ανά επιχείρηση για τη φύλαξη των βρεφών καθώς και θα χρηματοδοτείται πλήρως ο απαραίτητος εξοπλισμός.https://b36f9b6913a5aaf06bf6aec5f19e0108.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Η επιδότηση 100% μισθού και εισφορών των εργαζομένων που θα απασχολούν στους χώρους αυτούς τα παιδιά θα έχει διάρκεια δύο χρόνια και στη συνέχεια σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται να υπάρξει ρήτρα διατήρησης του εργαζόμενου και του χώρου φύλαξης των παιδιών για συγκεκριμένο διάστημα. Το διάστημα αυτό μελετάται να είναι αλλά δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι αν μία επιχείρηση επιλέξει να φτιάξει χώρο φύλαξης παιδιών το κράτος θα του παρέχει όλο τον εξοπλισμό και για δύο χρόνια θα επιδοτείται 100% ο μισθός του υπαλλήλου ή των δύο υπαλλήλων. Αναλυτικότερα θα δημιουργείται στις επιχειρήσεις ειδικά διαμορφωμένος χώρος που θα περιλαμβάνει δωμάτιο ύπνου, δωμάτιο θηλασμού, δωμάτιο αλλαγής πάνας, προσωπικά ντουλάπια φύλαξης ειδών καθημερινής ανάγκης των παιδιών, όπως πάνες, ρούχα κά.

Ο προϋπολογισμός είναι 16 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η ένταξη 120 μονάδων και περίπου 2.500 παιδιών.

Η προκήρυξη της δράσης θα γίνει στις αρχές του 2022 – προκειμένου οι χώροι φύλαξης να τεθούν σε λειτουργία έως το 2024 – και αρχικά απευθύνεται σε 120 επιχειρήσεις:

  • 50 επιχειρήσεις άνω των 100 εργαζόμενων και
  • 70 επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζόμενων (περιλαμβάνονται και τα εμπορικά κέντρα).

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα «με το νέο πρόγραμμα που σχεδιάζουμε, βοηθάμε σημαντικά και ουσιαστικά τους νέους γονείς και κυρίως τις εργαζόμενες μητέρες. Στηρίζουμε τις γυναίκες που θέλουν να εργαστούν αλλά δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος φύλαξης των παιδιών τους και προτρέπουμε τις γυναίκες να μην εγκαταλείπουν την εργασία τους και τα όνειρά τους καθώς η ελληνική κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους».

Σημειώνοντας ότι «δημιουργώντας χώρους φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων, διευκολύνουμε και ενισχύουμε την απασχόληση των νέων μητέρων. Βοηθάμε τις μητέρες που δεν μπορούν να βρουν χώρο φύλαξης των παιδιών τους κοντά στην εργασία ή στο σπίτι τους».

Η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχουν σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία έχουν ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτικών οι οποίες συνοψίζονται στη δημιουργία υποδομών φροντίδας των παιδιών εντός των εταιρειών, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το ζήτημα της συμφιλίωσης μέσω της συμμετοχής κοινωνικών εταίρων και συνδικάτων, ενθάρρυνση των ανδρών να λαμβάνουν γονική άδεια και επιβράβευση εταιρειών που εφαρμόζουν πολιτικές που ευνοούν τη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας.

(dikaiologitika – φωτο:pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί