Γαβρόγλου: Αυτοί θα δίνουν πανελλαδικές από το 2020

Για τις αλλαγές στο σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων που θα εφαρμοστούν από το 2020 μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε δημοσιογράφους στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας θα έρθει προς ψήφιση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι αλλαγές θα ισχύουν από το σχολικό έτος 2019-2020, δηλαδή αφορούν όσους θα δώσουν εξετάσεις το καλοκαίρι του 2020.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει την εισαγωγή στα πανεπιστήμια μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου και χωρίς εξετάσεις, ενώ οι σχολές θα χωρίζονται στα μηχανογραφικά σε «κόκκινες» και «πράσινες», ανάλογα με τη ζήτηση που θα έχουν από τους υποψήφιους φοιτητές.

Συγκεκριμένα, στις «πράσινες» σχολές, δηλαδή σε εκείνες που έχουν τη μικρότερη ζήτηση, η εισαγωγή θα γίνεται χωρίς εξετάσεις και οι υποψήφιοι θα εισάγονται ανάλογα με τον βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου. Αντίθετα, στις «κόκκινες» σχολές που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, η εισαγωγή θα γίνεται με το σύστημα των Πανελληνίων.

Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι σχολές δεν αποκλείεται να αλλάζουν κατηγορία από τη μία χρονιά στην άλλη, στην περίπτωση που αλλάζει και η ζήτηση που έχουν από τους υποψηφίους.

Σε ό,τι αφορά τον επερχόμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, ο υπουργός δήλωσε ότι για την προϋπηρεσία έχει «κλειδώσει» το σύστημα μοριοδότησης, η οποία θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας. Επίσης, θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά προσόντα, όπως πτυχία και μεταπτυχιακά, αλλά και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.ά). Ο στόχος με βάση το συγκεκριμένο σύστημα είναι η κατάρτιση ενός ενιαίου πίνακα που θα αναπροσαρμόζεται, ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τη σειρά κατάταξής τους.

Ο Κώστας Γαβρόγλου είπε επίσης ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση τον επόμενο χρόνο, αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000-38.000 άτομα, ενώ για τις επόμενες 10.500 θέσεις οι υποψήφιοι αναμένεται να είναι 100.000-105.000.

Τέλος, ο υπουργός μίλησε και για τον διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συνάντηση το επόμενο διάστημα.

(Pontosnews)