• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Φρένο στα σχέδια της Νέας Τάξης στην Ελλάδα:Απόφαση -σταθμός προκαλεί καταιγισμό αντιδράσεων

Φρένο στα σχέδια της Νέας Τάξης στην Ελλάδα:Απόφαση -σταθμός προκαλεί καταιγισμό αντιδράσεων

Η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων,

μετά την παρέμβαση της για την μη αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα σχολικά απολυτήρια, έκρινε χθες, πως δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης (κάμερες) σε σχολικές μονάδες όταν αυτές λειτουργούν και υπάρχουν μαθητές, ενώ όταν δεν λειτουργούν αρμόδιος για την προστασία του σχολικού χώρου είναι ο δήμος στο οποίο υπάρχουν οι σχολικές μονάδες.

Συγκεκριμένα, η Αρχή με την υπ’ αριθμ. 21/2019 απόφασή της, έκρινε ότι «ένα δημόσιο σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας αρμόδιος για την προστασία του χώρου είναι ο εκάστοτε δήμος και άρα μόνον αυτός μπορεί να αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων».

Παράλληλα, η Αρχή επισημαίνει ότι οι γονείς, μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ασκούν τα σχετικά προς τα συστήματα αυτά δικαιώματά τους προς τον δήμο, ο οποίος οφείλει να ικανοποιεί τα δικαιώματα τους που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η Αρχή πριν λάβει την απόφασή της έλαβε υπόψη της ότι η διαχείριση των σχολικών χώρων κατά τον χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων και η αρμοδιότητα συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών κτιρίων ανήκουν στους Δήμους, καθώς και ότι η χρήση συστήματος βιντεοεπιτήρησης από δημόσιες αρχές για την προστασία προσώπων και αγαθών επιτρέπεται μόνον στους χώρους τους οποίους διαχειρίζονται.

Η απόφαση αναλυτικά:

«Οι Δήμοι είναι οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων στην περίπτωση εγκατάστασης συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε δημόσιες σχολικές μονάδες. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αφορμή καταγγελίες πολίτη, διερεύνησε αυτεπαγγέλτως τη νομιμότητα της εγκατάστασης συστημάτων βιντεοεπιτήρησης από διευθυντές σε σχολικές μονάδες εντός Δήμου. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση των σχολικών χώρων κατά τον χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων (παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.1894/1990) και η αρμοδιότητα συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών κτιρίων ανήκουν στους Δήμους (ν.3463/2006), καθώς και ότι η χρήση συστήματος βιντεοεπιτήρησης από δημόσιες αρχές για την προστασία προσώπων και αγαθών επιτρέπεται μόνον στους χώρους τους οποίους διαχειρίζονται, η Αρχή έκρινε με την υπ’αρ. 21/2019 απόφαση ότι ένα δημόσιο σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας αρμόδιος για την προστασία του χώρου είναι ο εκάστοτε Δήμος και άρα μόνον αυτός μπορεί να αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων.

Με την ίδια απόφαση η Αρχή επισημαίνει ιδιαίτερα ότι τα υποκείμενα των δεδομένων (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί) πρέπει να ασκούν τα σχετικά προς τα συστήματα αυτά δικαιώματά τους προς τον Δήμο, ο οποίος οφείλει να ικανοποιεί τα δικαιώματα των υποκειμένων που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων».

Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε καταιγισμό αντιδράσεων, αφού άλλοι έσπευσαν να την υποστηρίξουν και άλλοι καταφέρθηκαν εναντίον της.
Αυτοί που την υποστηρίζουν μιλούν για μια νίκη της ελευθερίας σε μια εποχή που όλοι και όλα παρακολουθούνται. Το σχολείο, υποστηρίζουν πως δεν πρέπει για κανένα λόγο, να έχει κάμερες παρακολουθήσεως σε αίθουσες, διαδρόμους και προαύλια.

Όσοι όμως διαφωνούν, μιλούν για προσπάθεια συγκάλυψης ορισμένων περιστατικών που συμβαίνουν στα Ελληνικά σχολεία, επικαλούνται ως παραδείγματα καταγεγραμμένα περιστατικά ρατσισμού, bullying, απειλών κτλ και υποστηρίζουν πως αν σαν χώρα, θέλουμε να έχουμε ένα σχολείο στα ευρωπαϊκά πρότυπα, τότε πρέπει να αλλάξουμε ριζικά το…αναχρονιστικό σκεπτικό μας. Οι «υπέρμαχοι της παρακολούθησης» είναι γνωστό, πως θυσιάζουν κάθε ιδιωτικότητα και προσωπικό τους δεδομένο, στο βωμό της…ασφάλειας.

Εσείς τι πιστεύετε;

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...