• Αρχική
  • Άρθρα
  • Είναι επίσημο: Τα Εξάρχεια που ξέρουμε, τελειώνουν- Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης

Είναι επίσημο: Τα Εξάρχεια που ξέρουμε, τελειώνουν- Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης

Την ολοκληρωτική αναμόρφωση των Εξαρχείων αποφάσισε η κυβέρνηση.

Την περασμένη Πέμπτη, έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη  με τη συμμετοχή έξι υφυπουργών και του νέου δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη με κύριο θέμα ένα φιλόδοξο σχέδιο ολοκληρωτικής αναμόρφωσης των Εξαρχείων

Η ανάπλαση της κακόφημης γειτονιάς, θα ξεκινήσει με άμεσες,ήπιου χαρακτήρα παρεμβάσεις.όπως για παράδειγμα βάψιμο τοίχων.

Στο σχεδιασμό, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ακόμη και την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο προϋπολογισμός του σχεδίου αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης κυμαίνεται –ανάλογα με την κάθε δράση– από τις 15 ημέρες μέχρι τα 5 χρόνια.

Σκοπός του σχεδίου, είναι η αναμόρφωση της γειτονιάς, με ταυτόχρονη αποκατάσταση της τάξης και εφαρμογή του νόμου.

Στις ήπιες παρεμβάσεις, περιλαμβάνεται η συγκρότηση ομάδας περίπου 50 στελεχών από διάφορες υπηρεσίες του δήμου, η οποία θα έχει ως…αποστολή, το βάψιμο των τοίχων που είναι καλυμμένοι με γκράφιτι, την αποκατάσταση της λειτουργίας του δημοτικού φωτισμού, την αποκατάσταση φθορών σε κοινόχρηστους χώρους καθώς και το σφράγισμα όσων κτιρίων εκκενώνονται από καταληψίες.

Σημειωτέον, πως στα Εξάρχεια υπάρχουν 23 υπό κατάληψη κτίρια, τα 12 από αυτά φιλοξενούν μετανάστες, ενώ τα 11 έχουν καταληφθεί από ομάδες αναρχικών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι αυτή η στιγμή, στο σχέδιο δεν υπάρχουν αναφορές στις αστυνομικού χαρακτήρα ενέργειες που ενδεχομένως χρειαστούν για την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων.

Στις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις συγκαταλέγονται ο εξωραϊσμός του λόφου Στρέφη, με ενίσχυση του φωτισμού,  χάραξη μονοπατιών για τους περιπατητές, επισκευή παιδικής χαράς, ενώ υπάρχει σχέδιο και για την ενοποίησή του με το Αρχαιολογικό Μουσείο, μέσω «πράσινων» μονοπατιών στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρη.

Στις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, περιλαμβάνονται μικρής διάρκειας και κόστους έργα, με έμφαση στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και τη συμμετοχή των κατοίκων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία θέσης «εντεταλμένου συμβούλου Εξαρχείων», με αποστολή να καταγράφει τα προβλήματα των κατοίκων και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

Προωθούνται επίσης, αθλητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες στα τέσσερα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, με φιλοδοξία να μετατραπούν σταδιακά σε «σημεία συνάντησης» στη γειτονιά, ενώ προβλέπονται και δράσεις για το πράσινο, όπως δενδροφυτεύσεις, εγκατάσταση «κινητών μονάδων πρασίνου» και κλαδέματα δένδρων στις οδούς Νοταρά, Θεμιστοκλέους και αλλού. Για τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής, έχει επίσης αποφασιστεί η μείωση των δημοτικών τελών.

Επίσης, σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο οι κάδοι απορριμμάτων αναμένεται να αντικατασταθούν σταδιακά με νέους, βυθιζόμενους, ενώ το πάρκο στην οδό Ναυαρίνου (πρώην υπαίθριο πάρκινγκ) θα περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου. Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής, όπως και κίνητρα για την ανακαίνιση «γερασμένων» κτιρίων.

Ένα τέτοιο σχέδιο ωστόσο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ., η παρουσία της οποίας θα αυξηθεί στην περιοχή, αλλά και θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις-«σκούπα», εναντίον των διακινητών ναρκωτικών.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης συχνές περιπολίες στα Εξάρχεια από μεικτά κλιμάκια της ελληνικής και δημοτικής αστυνομίας, όπως επίσης και τη δημιουργία Ενιαίου Συντονιστικού Οργάνου, με τη συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και στελεχών της δημοτικής αρχής για τον καλύτερο συντονισμό των κοινών δράσεων στον τομέα της ασφάλειας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •