Χρηματιστήριο: Πτώση 3,83% από τις διεθνείς αναταράξεις

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 851,20 μονάδες- Sell-off με απώλειες 8,15% στις τράπεζες - Στην ασφάλεια των ομολόγων οι επενδυτές.

Στη δίνη των διεθνών πιέσεων που πυροδοτεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και της μη βελτίωσης της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch την Παρασκευή, υπέκυψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με sell-off στις τράπεζες και μεγάλες απώλειες στα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 851,20 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,83%.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 8,15%.

Οι προσδοκίες που διαμορφώνονται σήμερα στην αγορά δεν είναι θετικές, καθώς το κλίμα και στις διεθνείς αγορές είναι άκρως αρνητικό, με τους επενδυτές να καταφεύγουν μαζικά σε ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια», όπως το ιαπωνικό γεν, τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όλοι οι τίτλοι έκλεισαν με πτώση και καμία μετοχή δεν κατέγραψε κέρδη.

Η Πειραιώς σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 10,24%, με την Εθνική και την Alpha Bank να ακολουθούν με -8,22% και -8,06% αντίστοιχα. Στο -7,33% η Eurobank, στο -6,60% η ΕΧΑΕ, με τις ΑΔΜΗΕ και Σαράντη να κλείνουν με πτώση 5,23% και 5%. Άνω του -4% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, Λάμδα και ΟΛΠ και άνω του -3% οι Cenergy, Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB-» διατηρώντας παράλληλα σταθερό και το outlook, αλλά η αγορά ανέμενε τουλάχιστον μια αναβάθμιση των προοπτικών.

Την ίδια ώρα, μεγάλες απώλειες καταγράφονται στις διεθνείς αγορές, καθώς η ανησυχία για την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έστρεψε τους επενδυτές προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι από 1ης Σεπτεμβρίου θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων. Η επιβάρυνση αφορά ουσιαστικά όλες τις εναπομείνασες κινεζικές εισαγωγές στις οποίες δεν έχουν ώς τώρα επιβληθεί δασμοί.

(φώτο: Pexels-πηγή: newsmoney.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •