• Αρχική
  • Άρθρα
  • Χανιά: Από τη βόρεια Ευρώπη η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων τουριστών το 2018

Χανιά: Από τη βόρεια Ευρώπη η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων τουριστών το 2018

Από τη βόρεια Ευρώπη και κυρίως από τις Σκανδιναβικές χώρες προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών που επισκέφθηκαν το 2018 τα Χανιά μέσω του αεροδρομίου της πόλης με πτήσεις τσάρτερ και πτήσεις χαμηλού κόστους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας για την καταγραφή του προφίλ των ξένων επισκεπτών κατά την προηγούμενη τουριστική περίοδο -που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου και την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης- οι Σουηδοί για μια ακόμα χρονιά κέρδισαν την πρωτιά των αφίξεων στο αεροδρόμιο της πόλης με ποσοστό 14.1%.

Ακολούθησαν οι υπήκοοι Μεγάλης Βρετανίας με ποσοστό 13.9%, οι Νορβηγοί με 13.8%, οι Δανοί με 13,2%, οι Φιλανδοί με 8,3%, οι Γερμανοί με 7,2% και ακολούθησαν οι Ιταλοί και οι Βέλγοι με ποσοστά 3,7% και 3,2%.

Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα που παρουσιάσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε φορείς της περιοχής, από τους επισκέπτες που για πρώτη φορά βρέθηκαν στα Χανιά για διακοπές το 55%, επισκέφθηκε το Ελαφονήσι, το 51% εκκλησίες και μοναστήρια, το 37% την περιοχή του Μπάλου, το 36% μουσεία , το 29% τα Φαλάσαρνα, το 25,4% την Κνωσό και την Φαιστό, και το 19,5% το φαράγγι της Σαμαριάς.

Το 61,5% των επισκεπτών επέλεξε ως κατάλυμα τα ξενοδοχεία, το 25% ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στις επιλογές των επισκεπτών συμπεριλαμβάνονται και ενοικιαζόμενες βίλλες .με ποσοστό 7,5%.

Από τους επισκέπτες ποσοστό 56% δηλώνει ικανοποιημένο από το μενού των καταλυμάτων ενώ ποσοστό 39% θα επιθυμούσε να υπάρχει περισσότερο μενού με κρητικά προϊόντα πληρώνοντας περισσότερα χρήματα.

H μέση δαπάνη για διακοπές εκτός εισιτηρίων και καταλυμάτων είναι 700-800 ευρώ, η μέση οικογενειακή δαπάνη 1.000 ευρώ, με τα περισσότερα χρήματα 931 ευρώ, να δαπανούν οι Σκανδιναβοί.

Σε ποσοστό 32% το μέσο εισόδημα των επισκεπτών είναι από 60- 80 χιλιάδες ευρώ.

Ποσοστό 42% πραγματοποιεί οικογενειακές διακοπές κάνοντας περισσότερες από 9 διανυκτερεύσεις.

Οι ξένοι επισκέπτες δαπανούν το 91% των χρημάτων τους σε εστιατόρια ταβέρνες και καφετέριες, το 86% σε αγορές προϊόντων και μόλις 8% σε νυκτερινή διασκέδαση..

Όσον αφορά την προτίμηση των επισκεπτών σε αγορά προϊόντων, το κρασί με ποσοστό 56.7% είναι η πρώτη επιλογή και ακολουθούν το ελαιόλαδο με 50.6%, ο φυσικός χυμός πορτοκάλι με 48,1% και τα τοπικά τυριά με 45,3% .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας που αφορούν τον βαθμό δυσαρέσκειας των ξένων επισκεπτών το μεγαλύτερο ποσοστό 19%, αφορά την κατάσταση του οδικού δικτύου και τη σήμανση.

Στον αντίποδα, ποσοστό πάνω από 95% δηλώνει ικανοποίηση για τη συμπεριφορά και τη φιλικότητα των ντόπιων, για τα καταλύματα, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες.

Ποσοστό πάνω από 90% δηλώνει ικανοποίηση για τις καφετέριες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο 2018 στο αεροδρόμιο Χανίων. Αφορά απαντήσεις σε 4.100 ερωτηματολόγια σε επτά γλώσσες και προσωπικές συνεντεύξεις που ελήφθησαν από επιβάτες 20 διαφορετικών χωρών.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •