• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αυτό ισχύει με τους Έλληνες σήμερα – Λάθος ή σωστό; Διαβάστε και απαντήστε

Αυτό ισχύει με τους Έλληνες σήμερα – Λάθος ή σωστό; Διαβάστε και απαντήστε

Οι Έλληνες στηρίζουν οικονομικά τα νεότερα μέλη της οικογένειας περισσότερο από κάθε άλλον ευρωπαϊκό λαό!

Αυτό αναφέρουν στοιχεία της πανευρωπαϊκής έρευνας SHARE.   

Σύμφωνα με αυτά, οι Έλληνες ζουν σε συνθήκες μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης από τους περισσότερους Ευρωπαίους και σε μεγάλο βαθμό παραμένουν στο οικογενειακό περιβάλλον.  

Σύμφωνα με τον ελληνικό βραχίονα του SHARE που συντονίζεται από την καθηγήτρια του Παντείου Αντιγόνη Λυμπεράκη, εξαιτίας της ανεργίας, οι μεγαλύτεροι προσφέρουν κάθε είδους βοήθειας στα νεότερα ενήλικα μέλη τους: οικονομική στήριξη, φιλοξενία και φροντίδα των ανήλικων παιδιών τους.   

Ειεικότερα, στην Ελλάδα τουλάχιστον το 25% των ατόμων 50 έως 64 ετών υποστηρίζουν οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Το ποσοστό διαμορφώνεται στο 21% για άτομα 65-80 ετών και στο 11% για ηλικιωμένους άνω των 80 ετών  Την ίδια ώρα, το 44,1% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών στη χώρα μας, ζει στο ίδιο σπίτι με τουλάχιστον ένα από τα παιδιά του. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται στη Δανία, που το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται στο 13,4%.  

Το 14,3% της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας ζει με τα παιδιά του στο ίδιο κτίριο και το 17,3% σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου. Περίπου μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών φροντίζει τα εγγόνια της σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το ποσοστό αυτό είναι τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ευρώπης (9%) και δέκα φορές υψηλότερο σε σχέση με τις σκανδιναβικές χώρες.  

Με πληροφορίες από lifo.gr