Αρχαιοφύλακες: Προμελετημένο και κακόβουλο το συμβάν στο Βυζαντινό Μουσείο

Ως "προμελετημένο κακόβουλο συμβάν" χαρακτηρίζει το περιστατικό της 28ης Ιουλίου 2018 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων σε ανακοίνωσή της.

 

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας και την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί και που αφορά θέματα ασφάλειας και λειτουργίας ενός Μουσείου ή Αρχαιολογικού Χώρου και βέβαια δεν θα είναι και το τελευταίο», τονίζουν οι αρχαιοφύλακες, συμπληρώνοντας ότι «σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού. Εννοούμε βέβαια ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες, αλλά και την διεύθυνση του Μουσείου», αφήνοντας ανοιχτά αιχμές κατά της διευθύντριάς του με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου της 28ης Ιουλίου όταν δύο επισκέπτες του μουσείου έριξαν ελαιώδες υγρό με παραφίνη σε αντικείμενα, προθήκες και χώρους του μουσείου προκαλώντας ζημιές.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων τονίζει το θέμα της απουσίας ιματιοθήκης:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα σύστημα ασφάλειας, προϋποθέτει συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή υποδομές όπως π.χ. μια ιματιοθήκη όπου ο επισκέπτης υποχρεωτικά πρέπει να αφήσει τσάντες, σακίδια κλπ., τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να κρύβουν αντικείμενα πιθανού βανδαλισμού.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των Μουσείων, δεν διαθέτει τέτοιους ανάλογους χώρους όπου υποχρεωτικά στην παρούσα φάση, οι συγκεκριμένες επισκέπτριες θα είχαν αφήσει τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν μαζί τους με τα διάφορα σύνεργα που χρησιμοποίησαν», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΕΥΦΑ, που καταλήγει ότι «το περιστατικό αυτό, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, την αναθεώρηση των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων καθώς και την άμεση εκπαίδευση του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού».

(Thestival)

  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...