• Αρχική
  • Άρθρα
  • Από την 1-1-2020 μετρητά «τέλος» υπό την απειλή προστίμων: Όσα πρέπει να ξέρετε (BINTEO)

Από την 1-1-2020 μετρητά «τέλος» υπό την απειλή προστίμων: Όσα πρέπει να ξέρετε (BINTEO)

Όπως όλα δείχνουν, τελειώνει η «ανέμελη» εποχή των μετρητών...

«Κακά μαντάτα» έρχονται από την πρωτοχρονιά, για όσους δεν επιθυμούν τις συναλλαγές με κάρτα.

Όπως φαίνεται, θα πρέπει να πληρώνουμε πολύ περισσότερο με πλαστικό χρήμα, αλλιώς θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε «τσουχτερά» πρόστιμα.

Τι αλλάζει: Μέχρι και σήμερα, μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ήταν να υποχρεωμένοι να δαπανούν το 10-20% του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Αυτό πλέον αλλάζει και από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για το 30% των αγορών τους, με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως ένας πολίτης με εισόδημα 15.000 ευρώ ήταν υποχρεωμένος το 2019 να δαπανήσει σε ηλεκτρονικές πληρωμές 1.750 ευρώ. Πλέον θα πρέπει να δαπανά σε πλαστικό χρήμα 4.500 ευρώ.

Έτσι, πλέον, υποχρεώνονται ελ.επαγγελματίες, µισθωτοί και συνταξιούχοι να πραγµατοποιούν περισσότερες πληρωµές με κάρτα, ώστε να «πιάσουν» το αφορολόγητο.

Αν κάποιος δεν το κάνει αυτό θα του επιβληθεί πρόστιμο από την εφορία, που θα αναλογεί στο 22% του ποσού που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει επί της διαφοράς.

Η αλλαγή αυτή φαίνεται πως έρχεται βάσει της ανάλυσης των σχετικών στοιχείων του 2019. Συγκεκριμένα στο α’ εξάμηνο του 2019 ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών παρουσίασε αύξηση κατά 539.000 (4%) σε σύγκριση με το β’ εξάμηνο του 2018.

(φώτο: unsplash.com)