• Αρχική
 • Άρθρα
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αλλάζει το ωράριο από αύριο – Τι ισχύει για το SMS στο 13033

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αλλάζει το ωράριο από αύριο – Τι ισχύει για το SMS στο 13033

Στα προηγούμενα χρονικά όρια επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου, αφού η χώρα εισέρχεται ξανά σε αυστηρό lockdown.

Από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου, και για μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 τα ξημερώματα.

Στο πλαίσιο της επιστροφής στο αυστηρό lockdown που ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επανέρχεται και η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, με εξαιρέσεις τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Σε ό,τι αφορά τους κωδικούς που μπορούν να στέλνουν οι πολίτες με SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις τους, εν μέσω του lockdown, υπενθυμίζεται ότι είναι οι εξής:

 • Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 • Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους (π.χ. μανάβικο και κρεοπωλείο).
 • Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Το SMS πρέπει να έχει τη μορφή: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας (όπου «Χ» ο αντίστοιχος κωδικός).

Σημειώνεται ότι ο κωδικός 6 που χρησιμοποιούνταν για τις μετακινήσεις στα εορταστικά τραπέζια δεν έχει, όπως γίνεται κατανοητό, πλέον αυτή τη χρηστικότητα. 

Επίσης, οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται έχοντας συμπληρώσει το σχετικό έντυπο ή με χειρόγραφη βεβαίωση, όπως αναφέρεται και στο forma.gov.gr:

Ακόμη, μπορούν να φέρουν χειρόγραφη δήλωση μετακίνησης, όπου να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, ο λόγος μετακίνησης που εμπίπτει στις επιτρεπόμενες κατηγορίες, διεύθυνση προορισμού, ημερομηνία, ώρα και υπογραφή.

Σε ό,τι αφορά τις ώρες απαγόρευσης, οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν για τους εξής λόγους, αποστέλλοντας τους παρακάτω κωδικούς στο 13033

 • Λόγους υγείας (κωδικός 1: Mετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
 • Συνοδεία κατοικίδιου ζώου (κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία περίπτωση την απόσταση 1,5 μέτρου).
 • Λόγους εργασίας, με βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης.

Για βεβαίωση κίνησης προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το εξής έντυπο:

Sputnik