16 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας – Το ζεϊμπέκικο που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέρασαν κιόλας 16 χρόνια από τον Αύγουστο του 2004 όταν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήρθαν σπίτι τους στην Ελλάδα.

Μπορείς κανείς να γράψεις χιλιάδες λέξεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το τι ακολούθησε στην χώρα, με τη… συνδρομή τους.

Ωστόσο, όσο και να τους δείχνουμε με το δάκτυλο 16 χρόνια μετά, τα έντονα συναισθήματα εκείνων των ημερών για όσους τους έζησαν παραμένουν αναλλοίωτα. Ιδιαίτερα αυτά που βίωσαν την 13η Αυγούστου 2004, το βράδυ της Τελετής Έναρξης.

Ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, τα πρώτα λεπτά της Τελετής Έναρξης προκαλούν ανατριχίλα. Το ζεϊμπέκικο που έγραψε ο Σταύτος Ξαρχάκος “πλημμύρισε” με συναισθήματα το Ολυμπιακό Στάδιο, τα οποία απογειώθηκαν με τα δεκάδες τύμπανα, τη σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία και τους φλεγόμενους κύκλους.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες πήραν μέρος περίπου 10.500 αθλητές, μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς από 201 χώρες. Συνολικά υπήρξαν 301 τελετές απονομής μεταλλίων από 28 διαφορετικά αθλήματα.

Μασκότ ήταν ο Φοίβος και η Αθηνά, που ονομάστηκαν έτσι από το μυθικό Θεό του Ολύμπου Απόλλωνα -Φοίβο, Θεό του φωτός και της μουσικής και τη Θεά της Σοφίας, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών, Αθηνά. Οι μασκότ ήταν εμπνευσμένες από τα αρχαία «δαίδαλα» που ήταν κούκλες και εκτός από από τις λατρευτικές χρήσεις που είχαν ήταν επίσης και παιχνίδια.

Η Ολυμπιακή φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία την 25η Μαρτίου 2004. Μετά το σύντομο ταξίδι στην Πελοπόννησο, η φλόγα γύρισε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα τις πόλεις που διοργάνωσαν Θερινούς ή Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

(Eleftherostypos – φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί