«Δυστυχώς υπάρχουν ρέματα που έχουν μπαζωθεί στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα και στα οποία έχουν γίνει κατασκευές, εργοστάσια, σπίτια κλπ. Αν, λοιπόν, παραδεχτούμε ότι το κράτος έχει μια συνέχεια, τότε οφείλουμε να δούμε το θέμα γενναία και να πάει το κράτος να αποζημιώσει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν και να ξεμπαζωθούν αυτά τα ρέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, τα μέτρα πρόληψης κινδύνου για τις φυσικές καταστροφές πρέπει να προτεραιοποιούνται και, εν προκειμένω για τις πλημμύρες, πρέπει πρώτα από όλα να καθαριστούν άμεσα οι κοίτες των ρεμάτων από φερτά υλικά.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές στη χώρα που έχουν σεισμικότητα, άλλες που υπάρχουν ρέματα που είναι επικίνδυνα και άλλες περιοχές που κατά κανόνα κάθε καλοκαίρι παρουσιάζουν προβλήματα με τις δασικές πυρκαγιές. Εκεί έχουμε επικεντρωθεί και για αυτό την 1η Σεπτεμβρίου- καθώς τώρα είναι η εποχή που υπάρχει κίνδυνος κατά κύριο λόγο από πλημμύρες- ενημέρωσα όλους τους αρμόδιους- δηλαδή δήμους, περιφέρειες και συναρμόδια υπουργεία- για το τι απαιτείται να γίνει σχετικά με τα αντιπλημμυρικά αλλά κυρίως με τον καθαρισμό» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας τους κινδύνους που ενέχει ο συνδυασμός των καμένων εκτάσεων από τις πυρκαγιές του 2021, των ρεμάτων που δεν έχουν καθαριστεί από τα φερτά υλικά και τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
«Για αυτό το λόγο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δώσαμε το δικαίωμα στην Περιφέρεια και σε πάνω από 24 δήμους στο επίπεδο της πολιτικής κινητοποίησης με το Νόμο 4662 να μπορούν με άμεσες διαδικασίες να φέρουν εργολάβους και μπουν να καθαρίσουν τις κοίτες ρεμάτων, ποταμών, του Κηφισού, παραπόταμων κλπ» τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Επισήμανε, επίσης, ότι τα κακώς κείμενα του κεντρικού κράτους και οι παθογένειες των τελευταίων 50 ετών υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό και στην τοπική αυτοδιοίκηση α΄και β’ βαθμού, και απαιτείται ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για τη μείωση κινδύνου από φυσικές καταστροφές, οι οποίες θα είναι όλο και συχνότερες λόγω της κλιματικής κρίσης.
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας έδωσε καίριες λύσεις σε πολλά κακώς κείμενα τα οποία σέρνονταν για πολλά – πολλά χρόνια. Είμαι πεπεισμένος ότι και σε αυτό το σημαντικό και κομβικό θέμα θα συζητήσουμε και θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι «η Πολιτική Προστασία και το οργανωμένο κράτος έκανε, κάνει και θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες, όπως ήδη έχει αποδείξει όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις»
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: intime)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σε δυο δοκιμές πυραύλων κρουζ μακρού βεληνεκούς προχώρησε η Βόρεια Κορέα
- Σεισμός 6 Ρίχτερ στο Περού: Τουλάχιστον 25 τραυματίες και μεγάλες ζημιές, vid
- ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Αναλυτικά όλες οι πληρωμές μέχρι και την Παρασκευή
- «Μεγάλα» στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν ανακοίνωσε η Κίνα
- Σύνοδο για όσες χώρες στηρίζουν το Κιέβο θέλει ο Μακρόν αρχές Γενάρη στο Παρίσι
- Τραγωδία στην Ινδονησία: Φονική πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας – 16 νεκροί, vid
- Επικό ΒΙΝΤΕΟ! Αυτά έκανε ο απεσταλμένος του Πούτιν στο Μαϊάμι
- Ουκρανικό ζήτημα: Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι! Η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ
- Σαν σήμερα 29 Δεκεμβρίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Φον ντερ Λάιεν για Ζελένσκι-Τραμπ: «Υπήρξε πρόοδος»









