Κικίλιας: “Χρειάζεται όλοι να συνεργαστούν ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης”

Η πρόληψη και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με θέμα την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας, την υποστήριξη της ΕΕ προς τα κράτη μέλη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και την πολιτική προστασία

   «Πρέπει να είμαστε ανθεκτικοί και θα πρέπει να έχουμε την ικανότητα να προσαρμοστούμε. Είμαστε στην μέση μίας κρίσης. Η πρόληψη αποτελεί το κλειδί για εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

 Όπως είπε, χρειάζεται όλοι να συνεργαστούν, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αποτελεί, όπως ανέφερε, ορόσημο «να προσπαθείς να πείσεις κάθε μέλος της ΕΕ και τις κυβερνήσεις ότι πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό». Ο κ. Κικίλιας μίλησε για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προμήθειες σε βαρέως τύπου αεροσκάφη, καναντέρ, μεσαίου τύπου ελικόπτερα, αμφίβια αεροσκάφη, air tractors, drones, σένσορες, κάμερες, μετεωρολογικούς σταθμούς, ραντάρ, τεχνητή νοημοσύνη, 1.100 νέα πυροσβεστικά οχήματα κ.ά.. «Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τις κρίσεις, μπορούμε όμως να τις προλαμβάνουμε, να βοηθήσουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων αυτών και να συνεχίζουμε να χτίζουμε τις υποδομές και τις κοινές πολιτικές. Αυτό δυστυχώς είναι το πεπρωμένο μας για τις επόμενες δεκαετίες, να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης τη μία μετά την άλλη στην ΕΕ», είπε ο κ. Κικίλιας, ενώ προσέθεσε ότι πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια. «Έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι φέτος και προετοιμαζόμαστε γι αυτό», κατέληξε.

Στις επενδύσεις στην πρόληψη για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ήρθε για να μείνει και θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα. Χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε με μία ολιστική προσέγγιση», είπε ο κ. Ιωάννου, περιγράφοντας αναλυτικά τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα του για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. 

 Τις διαστάσεις των πολιτικών και των στρατηγικών που ακολουθεί η ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα των κρατών-μελών σε αυτήν, έθεσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάτρικ Τσάιλντ. «Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί», είπε και προσέθεσε ότι χρειάζεται να οικοδομηθούν πιο ισχυροί δεσμοί μεταξύ του τρόπου με τον οποίο “ξοδεύονται” τα χρήματα της ΕΕ και των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

   «Όλα ξεκινούν από την πρόληψη», σημείωσε με τη σειρά του ο γενικός διευθυντής EC, DG Reform, Μάριο Νάβα. Όπως είπε, η πρόληψη είναι απαραίτητη και προσέθεσε ότι από την πρόληψη κινείσαι προς την προετοιμασία και την ετοιμότητα. Επιπλέον, ο κ. Νάβα υπογράμμισε ότι η συνεργασία αποτελεί το κλειδί και τόνισε ότι χρειάζεται η κλιματική αλλαγή να λαμβάνεται υπόψιν για την λήψη αποφάσεων όπως επίσης και η ενσωμάτωση στρατηγικών για το κλίμα. 

  Στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις για τη χάραξη κλιματικών δράσεων, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Κυριάκος Κακουρής. Τέλος, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα μίλησαν για τη συμβολή του στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας, αλλά και στις επενδύσεις σε καινοτομία, τεχνολογία, καθώς επίσης και στη συνεισφορά του τομέα των ασφαλίσεων απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.  

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί