Καβάλα: Πρόσωπο των Θεοφανείων ο 11χρονος Μάριος που βούτηξε με τα ρούχα και έπιασε τον σταυρό

Στο άλλοτε φημισμένο για την κτηνοτροφία του ορεινό κεφαλοχώρι του σημερινού δήμου Νέστου, τον Κεχρόκαμπο, η δεσποτική εορτή των Θεοφανείων γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα και με τη συμμετοχή των λιγοστών κατοίκων που διαμένουν πλέον στο χωριό.

Παρά το υψόμετρο των 380 μέτρων όπου βρίσκεται το χωριό, οι καιρικές σύνηθες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές, λόγω της ηλιοφάνειας που επικρατούσε. Το ψηφιακό θερμόμετρο στην πλατεία του χωριού με τους δυο αιωνόβιους πλάτανους έδειχνε μόλις 6 βαθμούς Κελσίου και τα ορμητικά νερά του ποταμού που διασχίζει το χωριό ήταν παγωμένα.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον 11χρονο Μάριο Μυλωνά, μαθητή της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου Κεχροκάμπου, να βουτήξει με τα ρούχα του, μαζί με τον στρατιωτικό Κλεάνθη Παρασκευόπουλο, και να πιάσει τον σταυρό. Η χαρά και η ικανοποίηση του Μάριου ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, αν και δεν έκρυψε ότι τα νερά του ποταμού ήταν παγωμένα.

Σύμφωνα με ένα παλιό έθιμο, που τηρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο Μάριος, σήμερα, ανήμερα του Άι Γιαννιού, θα τον περιφέρει σε όλα τα σπίτια του χωριού για να τον ασπαστούν οι κάτοικοι ώστε να λάβουν κι αυτοί την ευλογία του βαπτισθέντος Χριστού.

Νωρίτερα, στον περικαλλή πετρόχτιστο ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που κατασκευάστηκε το 1940, ο δραστήριος εφημέριος του χωριού π. Γαβριήλ Λιοντάκης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Αμέσως μετά, σε πομπή, όλο το εκκλησίασμα, τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού, κατευθύνθηκε στην πλατεία του χωριού όπου βρίσκεται το ποτάμι για τη ρίψη του σταυρού και τον καθαγιασμό των υδάτων.

Ο πάτερ Γαβριήλ ευχήθηκε σε όλους τους κατοίκους του χωριού να έχουν τη φώτιση του Κυρίου, να είναι γεροί με τις οικογένειές τους και πάντα να στέκονται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια και στήριξη.

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί