• Αρχική
  • Άρθρα
  • Καβάλα: Καταστροφές μετά το δυνατό χαλάζι της Δευτέρας -«Τελειωτικό χτύπημα», λένε οι αγρότες

Καβάλα: Καταστροφές μετά το δυνατό χαλάζι της Δευτέρας -«Τελειωτικό χτύπημα», λένε οι αγρότες

Ως «τελειωτικό χτύπημα» στους αγρότες της Νέας Περάμου Καβάλας χαρακτηρίζεται η μεγάλη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή, η οποία σε συνδυασμό με τους παγετούς που επικράτησαν στις αρχές του μήνα, οδήγησαν τους καλλιεργητές σε απόγνωση.

«Είχαμε μια κακοκαιρία που έδωσε έντονες βροχοπτώσεις και σφοδρές χαλαζοπτώσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου Παγγαίου, από την Κάριανη μέχρι το ακρωτήρι του Βρασίδα στη Νέα Πέραμο.

Τα καιρικά αυτά φαινόμενα σε συνδυασμό με τους παγετούς που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις αμπελοκαλλιέργειες, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, αλλά και το αμύγδαλο. Όταν σταμάτησε η χαλαζόπτωση η εικόνα ήταν παρόμοια με αυτή του χιονιά» αναφέρει στο GRTimes, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ν. Περάμου Καβάλας, Μάκης Ζουμπλιός.

Προσθέτει δε ότι ειδικά οι αμπελοκαλλιέργειες, βρίσκονται στην βλαστική περίοδο, όπου ο βλαστός είναι ακόμα τρυφερός και μένει να φανεί αν επηρεάστηκε και ο καρπός για να διαπιστωθεί πόσο μεγάλες είναι οι ζημιές. «Όσοι είχαν αντιχαλαζικό δίχτυ των τελευταίων τριών ετών, άντεξαν. Όσοι είχαν παλιότερο, το έσκισε και το χαλάζι πέρασε στις καλλιέργειες» λέει ο κ. Ζουμπλιός.


Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Περάμου αναφέρθηκε και στο ζήτημα του προγράμματος εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα που μισθώνει ιδιωτικά αεροπλάνα, τα οποία ψεκάζουν ιωδιούχο άργυρο ώστε να μειωθεί ο όγκος του χαλαζιού.

Αυτό το πρόγραμμα, αν και είμαστε από τις περιοχές που κάθε χρόνο έχουν χαλάζι, δεν το εφαρμόζουν στην περιοχή μας, συχνά προβάλλοντας δικαιολογίες, που δεν μας καλύπτουν. Έχουν βρεθεί και άνθρωποι επιχειρηματίες που μπορούν να καλύψουν το κόστος για τις πτήσεις, όμως αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο αυτή την κατάσταση».

(Iefimerida)