Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα η δεύτερη αύξηση εντός του 2022 – Πότε αναμένεται

Οι εκτιμήσεις για το ύψος της αύξησης.

Προς επίσπευση οδεύει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά το 2% που ενεργοποιήθηκε την Πρωτοχρονιά, οδηγώντας τον ελάχιστο μισθό στα 663 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», το σχέδιο που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι, προβλέπει έναρξη της προβλεπόμενης διαδικασίας εντός Ιανουαρίου.

Δεδομένου ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει πως η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού εκκινεί κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου, αυτό σημαίνει πως στόχος είναι η 4μηνη διαδικασία να έρθει ένα μήνα πιο νωρίς.

Συνεπώς, αν η έγγραφη πρόσκληση προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη των σχετικών εκθέσεων φύγει το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου (αντί για το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου) κι εφόσον διατηρηθεί ο βηματισμός ως έχει στο νόμο του 2013 -πράγμα που φαίνεται να είναι το πιθανότερο αυτή τη στιγμή– η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα έρθει στα τέλη Μαΐου, ώστε να ισχύσει από 1η Ιουνίου (αντί 1η Ιουλίου).

Τι προβλέπει ο νόμος
Υπενθυμίζεται πως ο σχετικός νόμος προβλέπει συγκεκριμένα βήματα και μια διαδικασία 4 μηνών:

  1. Σύνταξη εκθέσεων από εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς (Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ΟΑΕΔ, Ινστιτούτα κοινωνικών εταίρων).
  2. Έκφραση γνώμης με υπόμνημα από τους κοινωνικούς εταίρους και προφορική διαβούλευση.
  3. Σύνταξη πορίσματος από 5μελή Επιτροπή Σοφών με γνώμη για την αναπροσαρμογή του μισθού και ημερομισθίου.
  4. Εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο για την αύξηση.

Η εκκίνηση της διαδικασίας νωρίτερα από το προβλεπόμενο απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, όπως συνέβη το 2018 αλλά και πέρυσι.

Εκτιμήσεις για το ύψος της αύξησης
Σε κάθε περίπτωση η νέα αύξηση θα είναι υψηλότερη από το 2% που ισχύει ήδη από την Πρωτοχρονιά και έχει οδηγήσει τον βασικό μισθό στα 663 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα φτάσει τουλάχιστον στο ύψος της ανάπτυξης. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη για το 2022 υπολογίζεται στο 4,5%, το ελάχιστο ύψος της δεύτερης αύξησης είναι 2,5% (2% +2,5%), ενώ το πιθανότερο είναι να φτάσει κοντά στο 5%.

imerisia/ photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί