Η αλλαγή της θερινής ώρας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024. Συγκεκριμένα, οι δείκτες των ρολογιών στις 03:00 θα πρέπει να πάνε μια ώρα μπροστά και να δείξουν 04:00.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Μεταφορών.
Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας
Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Θερινή και χειμερινή ώρα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.
Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια,.
Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.
(newsbomb – freepik photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επέστρεψε εσπευσμένα στη Γη πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού με τη βοήθεια του Μασκ
- Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Γεγονός η πρώτη ποινική διαπραγμάτευση για τις παράνομες επιδοτήσεις
- Κ. Πιερρακάκης: «Το 2025 πετύχαμε πολλά – Όλοι μαζί θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του 2026»
- Belharra: Εντυπωσιακές εικόνες από την υποδοχή της Φ/Γ «Κίμων» – ΦΩΤΟ
- Παραλίγο τραγωδία και στην Ισπανία: Ξέσπασε φωτιά σε εστιατόριο από πυροτεχνήματα, vid
- Θεσσαλονίκη: Επέστρεψε μεταμορφωμένος ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία
- Ένα σοκαριστικό δυστοπικό σενάριο πίσω από «fake» βίντεο που κυκλοφορούν σε σχέση με το Ιράν
- Νίκη Κεραμέως: Με την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις σε μισθούς και παροχές
- Αυτά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την φρεγάτα «Κίμων»
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 21χρονο άνδρα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών









