Το έθιμο συναντάται σε πολλές περιοχές της Κρήτης και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ωστόσο στην περιοχή των Παλαιών Ρουμάτων παρουσιάζει στοιχεία που εμπνεύστηκαν οι διοργανωτές βασισμένοι στην παράδοση.
Την αναβίωση του παλαιού πασχαλιάτικου εθίμου την βραδιά της Αναστάσεως διοργανώνει το Σωματείο Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πλατανιά.
Η εκδήλωση όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, περιλαμβάνει φρούρηση του Ιούδα, κλέψιμο γειτονικού Ιούδα (από γειτονική ενορία), απόκρουση κλεψίματος Ρουματιανού Ιούδα και κάψιμο. Στο τέλος θα προσφερθούν παραδοσιακά, πασχαλιάτικα καλιτσούνια στους παριστάμενους.
Το κλέψιμο του Ιούδα
Μέχρι και τη δεκαετία του ’70 το έθιμο αυτό τηρούνταν από τους νέους του χωριού που «έκλεβαν» τους Ιούδες από χωριά των γειτονικών ενοριών Φωτακάδο, Κεχρές (ήταν τότε ξεχωριστή ενορία) και έκαιγαν τα ομοιώματα στην πλατεία των Παλαιών Ρουμάτων.
Το έθιμο σταμάτησε μόνο την περίοδο της επταετίας που η κυβέρνηση των συνταγματαρχών δεν επέτρεπε την τέλεσή του. Όταν αποκαταστάθηκε η δημοκρατία οι κάτοικοι της περιοχής όχι μόνο συνέχισαν το έθιμο αλλά αντί ενός έστησαν επτά κεφάλια Ιούδα (όσα τα χρόνια της επταετίας των συνταγματαρχών) και τα έκαψαν συμβολικά στην πλατεία του χωριού.
Από τότε το έθιμο ατόνησε και παρόλο που τηρούνταν κάθε χρόνο, απλοποιήθηκε μιας και οι νέοι του χωριού ήταν λιγοστοί . Φέτος, με πρωτοβουλία του νέου διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Λαϊκής Βιβλιοθήκης το έθιμο θα ζωντανέψει ξανά στην πλατεία του των Παλαιών Ρουμάτων.
(απεμπε – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Μακρόν: “Κύπρος και Γαλλία συνδέονται με ισχυρή σχέση”
- Η Γαλλία θα στείλει μέσα αεράμυνας και φρεγάτα στην Κύπρο
- Νέα Μάκρη: Άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον διερχόμενου αυτοκινήτου – Φέρεται να ανήκει σε Τούρκο υπήκοο
- Νέες απειλές από το Ιράν: «Ακόμα δεν έχουμε χρησιμοποιήσει τα πλέον προηγμένα όπλα μας»
- Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
- Λέρος: Ελεύθερος αφέθηκε ο 17χρονος που τραυμάτισε θανάσιμα τον πατέρα του κατά τη διάρκεια καβγά
- Α.Γεωργιάδης : Παράταση στη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για την παχυσαρκία σε ασθενείς που πάνε καλά
- Ιταλός ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν έχει εμπλακεί με κανέναν τρόπο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις»
- “Απολύτως ανόητη” η επίθεση των ΗΠΑ εν μέσω διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ
- Β.Κικίλιας: «Η ασφάλεια των ναυτικών μας είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου»









