Αυθαίρετα: Προεκλογική κατάργηση προσαύξησης προστίμων

Καταργείται η προσαύξηση του ειδικού προστίμου υπαγωγής αυθαιρέτων – Οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς επιπλέον επιβάρυνση 10% ή 20% Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για τη δεύτερη φάση υπαγωγής αυθαιρέτων με μείωση κατά 10% του ειδικού προστίμου, στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα δώσει άλλη παράταση. Ωστόσο, με προεκλογικό άρωμα, καταργείται η προσαύξηση στα πρόστιμα έως τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής (9 Νοεμβρίου 2019) που προβλέπει ο νόμος.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν έως τις 9 Νοεμβρίου, οπότε και παύει η ισχύς των ευνοϊκών διατάξεων με πολλές δόσεις και χαμηλά πρόστιμα, να μπουν χωρίς το πρόστιμο του 10% μέχρι τέλος Οκτωβρίου και του 20% που θα αυξανόταν κατά την τελευταία εβδομάδα της λήξης του νόμου.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Η κατάργηση της προσαύξησης θα ενταχθεί σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Μετά τις 9 Νοεμβρίου που λήγει ο νόμος,όσοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια θα έρθουν αντιμέτωποι με τους ελεγκτές δόμησης και θα ακολουθήσουν κατεδαφίσεις.

Σε ποιες περιπτώσεις ισχύουν οι μειώσεις προστίμων

1) ΑΜΕΑ που καταβάλλουν το 15%-20% του προστίμου ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας τους και το εισόδημα
2) παλινοστούντες ομογενείς που καταβάλλουν το 20% του προστίμου και πολύτεκνους που καταβάλλουν το 20% με 50%, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και το εισόδημα (τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ καταβάλλουν το 30% του προστίμου – πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ή οικογενειακό έως 80.000 καταβάλλουν το 20% του ειδικού προστίμου).

Την ίδια ώρα, διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια, καθώς οι μακροχρόνια άνεργοι καταβάλλουν το 30% του προστίμου, ενώ δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα καταβάλλουν το 20% του προστίμου

(φώτο: Eurokinissi)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.