• Αρχική
  • Άρθρα
  • 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών ΕΝΠΕ – Ρ. Δούρου: «Η τοπική διακυβέρνηση χρειάζεται την ασφαλιστική δικλείδα της γυναικείας συμμετοχής, τόσο στο επίπεδο του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι»

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών ΕΝΠΕ – Ρ. Δούρου: «Η τοπική διακυβέρνηση χρειάζεται την ασφαλιστική δικλείδα της γυναικείας συμμετοχής, τόσο στο επίπεδο του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι»

«Σε μια περίοδο πολυεπίπεδων αμφισβητήσεων των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η δημοκρατία χρειάζεται τη συμμετοχή των γυναικών, όχι μόνο ως υποψηφίων αλλά και ως ψηφοφόρων» τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών με θέμα «Αυτοδιοικητικές - Ευρωεκλογές: Οι γυναίκες μπροστά» που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) σε συνεργασία με τον τομέα Ισότητας των Φύλων της ΕΝΠΕ.


Για τον λόγο αυτό, η περιφερειάρχης χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» τη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογικές διαδικασίες, καθώς σήμερα «η Ακροδεξιά τολμά να ξανασηκώσει κεφάλι, ν’ αμφισβητήσει κεκτημένα με αγώνες δεκαετιών, προβάλλει την ξενοφοβία και την εσωστρέφεια, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, τη χώρα του Διστόμου και της Βιάννου. Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει δώσει άλλοθι για την επιστροφή των πατριαρχικών προτύπων, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η Ρένα Δούρου, στην θεματική ενότητα «Γυναίκες στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Το θεσμικό πλαίσιο, η ποσόστωση, οι πολιτικές», υπογράμμισε ότι «η τοπική διακυβέρνηση, εκείνη που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και τα προβλήματά τους, χρειάζεται την ασφαλιστική δικλείδα της γυναικείας συμμετοχής». Όχι γιατί είναι θέμα φύλου, διευκρίνισε. «Είναι θέμα δημοκρατίας, ισότητας, ελευθερίας. Και στο θέμα αυτό έχουμε πολλή δουλειά. Τόσο στο επίπεδο του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι. Τόσο στην παρακίνηση των γυναικών να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στην εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων γυναικών στις Περιφέρειες της πατρίδας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομόλογό της, Βόρειου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου για την κοινή αντίληψη ως προς την «περιφερειακή διακυβέρνηση» που διαπίστωσαν με αφορμή τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στη Λέσβο κατά τον σεισμό του 2017. Η περιφερειάρχης επισήμανε ότι η «υποδειγματική» συνεργασία τους δεν οφείλεται γιατί ως γυναίκες είμαστε «νοικοκυρές» ή «τακτικές ή «ευαίσθητες» αλλά γιατί αυτή στηρίχθηκε «στις αρχές της αποτελεσματικότητας, της αλληλεγγύης, της αναζήτησης άμεσων λύσεων μέσα από την αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών και παθογενειών.

Ανατροπή του στερεότυπου με τις γυναίκες να αναλαμβάνουν κοινωνικούς τομείς

Η κ. Δούρου παρατήρησε ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη, από άνδρες και γυναίκες σε έναν οικουμενικό αγώνα, για να χειραφετηθούμε από τα στερεότυπα της ευκολίας. Αυτά που θέλουν, οι γυναίκες να αναλαμβάνουν τομείς όπως οι κοινωνικές υποθέσεις, γιατί δήθεν «εμείς έχουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, αυτά τα στερεότυπα πρέπει να τα ανατρέψουμε μέσα στις συνθήκες νεοφιλελευθερισμού και παγκοσμιοποίησης, που πλήττουν τα δικαιώματα και επιτείνουν και διευρύνουν τις ανισότητες», όπως «συχνά θύμιζε μια μεγάλη απούσα η Σούλα Παναρέτου», συμπλήρωσε κάνοντας αναφορά στην πάλαι ποτέ ψυχή του γυναικείου κινήματος, υπεύθυνη και στέλεχος του τμήματος Ισότητας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ,

Πρόκειται για ανατροπές, συνέχισε η κ Δούρου τις οποίες καλούμαστε να φέρουμε πέρας γιατί η «Η έμφυλη ισότητα στην αιρετή Αυτοδιοίκηση ειδικά, και στον δημόσιο βίο γενικότερα, είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα»

Είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που βάζουν τέλος σε κάθε μορφή σεξισμού και αφορά σε καθημερινές αποφάσεις σε επιλογές. Σε πολιτικές που στοχεύουν να εμπεδώσουν νέα δεδομένα, δεδομένα ποιοτικά και όχι μόνο ποσοτικά.

Αναφερόμενη στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αναγνώρισε ότι μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο», ωστόσο πρόσθεσε αυτός ο αγώνας για την υπόθεση της έμφυλης παρουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «δεν μπορεί να είναι συγκυριακός. Είναι αγώνας για να σπάσουμε μια και καλή τη γυάλινη οροφή αλλά και για να πάμε πάρα πέρα, γιατί δεν μιλάμε στενά για δικαιώματα αιρετών, αλλά για ανθρώπινα δικαιώματα. Μιλάμε για την οικοδόμηση των προϋποθέσεων βιώσιμης και καλής διακυβέρνησης».

Στην Περιφέρεια ένα νέο πρότυπο διοικείν

Εμείς, υπέδειξε η κ. Δούρου, στην Περιφέρεια Αττικής «εδώ και 4.5 χρόνια, επιχειρούμε μέσα από την αλλαγή του προτύπου άσκησης διοίκησης, να εκπέμψουμε αυτό το διαφορετικό μήνυμα. Με την επιλογή γυναικών για μέτωπα όπως αυτό των έργων ή της δημόσιας διοίκησης. Σήμερα, στην Περιφέρεια Αττικής, υλοποιούμε, όχι χωρίς δυσκολίες, ένα νέο πρότυπο διοικείν. Επιχειρούμε να κάνουμε τη διαφορά, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών της συγκυρίας αλλά και των ορίων που θέτουν οι ριζωμένες στερεοτυπικές νοοτροπίες» σημείωσε χαρακτηριστικά η περιφερειάρχης.

(φώτο: Eurokinissi)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.