Καθηγητές στη Μαγνησία αρνούνται να κάνουν τεστ!

Καθηγητές στη Μαγνησία, με την επαναλειτουργία διά ζώσης των λυκείων στον νομό, αρνούνται να κάνουν τεστ.

Το φαινόμενο των αρνητών καθηγητών έρχεται να προκαλέσει προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία αναμένει οδηγίες για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη Δευτέρα, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των λυκείων με φυσική παρουσία, δύο καθηγητές εμφανίστηκαν στα σχολεία τους χωρίς προηγουμένως να έχουν υποβληθεί σε τεστ αυτοδιάγνωσης για τον κορονοϊό, όπως υποχρεούνταν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρνητές καθηγητές υποστηρίζουν ότι το τεστ δεν ωφελεί ενώ κατά τις ίδιες πηγές χαρακτήρισαν τα self test ακόμη και «επικίνδυνα»!

Οι συγκεκριμένοι καθηγητές δεν έγιναν δεκτοί από τους διευθυντές των σχολείων τους, με βάση τις οδηγίες που έχουν λάβει από το Υπουργείο Παιδείας. Κλήθηκαν να φύγουν από το σχολείο, ενώ τα μαθήματά τους κάλυψαν συνάδελφοί τους εκπαιδευτικοί για να μην κάνουν «κενό» οι μαθητές στα συγκεκριμένα σχολεία.

Οι καθηγητές έδιναν καθημερινά το «παρών» στο σχολείο, μέχρι και την Πέμπτη και κάθε φορά ακολουθούνταν η ίδια διαδικασία. Οι διευθυντές τους καλούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και τους ενημέρωναν ότι θα γίνονταν δεκτοί μόνο εφόσον υποβάλλονταν σε self test. Προχθές, Πέμπτη και οι δύο ξαναπήγαν στα σχολεία τους, αυτή τη φορά έχοντας υποβληθεί σε self test. Ωστόσο, άλλος καθηγητής, τρίτος, ο οποίος τη Δευτέρα είχε υποβληθεί σε τεστ, αυτή τη φορά αρνήθηκε να το επαναλάβει. Φέρεται να υποστήριξε ότι «δεν αποδίδει», «δεν βοηθά» και αρνήθηκε να επαναλάβει το τεστ. Και σε αυτή την περίπτωση, η πόρτα του σχολείου έμεινε κλειστή. Ο αρνητής καθηγητής απομακρύνθηκε και το μάθημά του έγινε από άλλους εκπαιδευτικούς.

Τα περιστατικά είναι υπόψη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που παρακολουθεί διακριτικά τις αντιδράσεις και έχει ζητήσει οδηγίες για τα επόμενη βήματα στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο με έγγραφό του το Υπουργείο Παιδείας έδινε οδηγίες προς τους διευθυντές και προϊσταμένους νηπιαγωγείων τότε και τους καλούσε «να ζητούν έγγραφες εξηγήσει από τους εκπαιδευτικούς που αρνούνται να κάνουν τα δωρεάν τεστ κορονοϊού».

Στους 17 οι αρνητές μαθητές

Αρκετοί είναι όμως και οι αρνητές μαθητές που προσέρχονται στα σχολεία χωρίς τεστ, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος και επιστρέφουν στο σπίτι τους λαμβάνοντας απουσίες από τα μαθήματά τους.

Την περασμένη Δευτέρα είχαν εμφανιστεί 14 στα γενικά και 4 στα επαγγελματικά λύκεια που αρνούνταν να υποβληθούν σε τεστ, ενώ γονείς τους είχαν προσκομίσει έγγραφα- «φασόν» ζητώντας τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματα και επικαλούμενοι συνταγματικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες.

Από τους 14 των γενικών λυκείων, μόλις ένας αρνητής έκανε πίσω, υποβλήθηκε στο τεστ και από την Πέμπτη παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του. Οι υπόλοιποι χάνουν πολύτιμες διδακτικές ώρες.

«Βράζουν» τα σχολεία

Την ίδια ώρα, τα σχολεία βράζουν από κρούσματα κορονοϊού. Είναι ήδη κλειστά τα 4ο και 5ο Γενικά Λύκεια Βόλου, ενώ έκλεισε και το τμήμα Β5-Γεωπονίας του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου, μετά από κρούσμα σε μαθητή ο οποίος το ανέβασε στο Facebook! Το τμήμα θα παραμείνει κλειστό έως και τις 28 Απριλίου.

Παράλληλα, με απόφαση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπου Σταχτέα, αναστέλλεται η λειτουργία τεσσάρων ακόμη τμημάτων σε τρία σχολεία του Δήμου Βόλου, όπου εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα μαθητών ή εκπαιδευτικών. Σημειώνεται ότι προχθές Πέμπτη, είχαν βρεθεί επτά θετικά self test μαθητών εκ των οποίων τα 4 επαληθεύτηκαν και με μοριακό τεστ και δύο θετικά σε εκπαιδευτικούς.

Εως τις 27 Απριλίου αναστέλλουν τη δια ζώσης λειτουργίας τους τα τμήματα Α1 του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Α2 και Γ2 του 2ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας και έως τις 29 Απριλίου το Α1 τμήμα του 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου.

Παρακολουθεί διακριτικά η Εισαγγελία

Η Εισαγγελία Βόλου παρακολουθεί στενά, αν και διακριτικά, την κατάσταση όπως εξελίσσεται στα λύκεια του Βόλου που κλήθηκαν να λειτουργήσουν πρώτα διά ζώσης.

Ενημερώνεται για την πορεία των καταλήψεων, αλλά και τα φαινόμενα αρνητών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν επεμβαίνει για να μην επιτείνει το κλίμα. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι αν τα φαινόμενα λάβουν έκταση θα αναγκαστεί να παρέμβει.

Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία και να σχηματίζεται δικογραφία για διέγερση σε ανυπακοή σε περίπτωση που χρήστες του διαδικτύου καλούν, μέσω των social media, σε μη εφαρμογή του μέτρου των self test, στον απόηχο έντασης που επικράτησε σε λύκειο της περιοχής.

(πηγή: taxydromos.gr φωτο: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί