ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ-Προς το χωριό της Δαδιάς κατευθύνεται η πυρκαγιά -Σκέψεις για εκκένωση (vid)

Για τρίτη μέρα καταστρέφεται το Εθνικό Πάρκο.

H νύχτα που έρχεται φαίνεται πως θα είναι η πιο δύσκολη του τελευταίου τριημέρου για τους κατοίκους του χωριού στη Δαδιά. Πέντε τα μέτωπα με συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Το μόνο που χωρίζει το χωριό της Δαδιάς από την φωτιά είναι μια αντιπυρική ζώνη. Υπάρχει σενάριο για προσωρινή εκκένωση του χωριού προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει ληφθεί απόφαση. Οι κάτοικοι του χωριού μόλις αντιλήφθηκαν την φωτιά ξεκίνησαν την τελετή λιτανείας και προσεύχονται να πάνε όλα καλά.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας.

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

eurokinissi

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί