• Αρχική
  • Άρθρα
  • Καταποντίστηκαν τα νούμερα των τουριστών στα νησιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Καταποντίστηκαν τα νούμερα των τουριστών στα νησιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Δήμαρχοι νησιών μιλούν στο Open TV ενόψει της άρσης μετακίνησης.

Την ώρα που στην επικαιρότητα κυριαρχεί η άρση των περιορισμών που είχε επιβληθεί στα ταξίδια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2019.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά πέρυσι έφτασαν στη χώρα μας 4 εκατ. Γερμανοί ταξιδιώτες αφήνοντας έσοδα που προσεγγίζουν τα 2,9 δισ. ευρώ. Από το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν 3,4 εκατ. τουρίστες οι οποίοι άφησαν 1,9 δισ. ευρώ, από τις ΗΠΑ 1,2 εκατ. τουρίστες που άφησαν έσοδα περίπου 1 δια. ευρώ και τέλος 1,5 εκατ. Γάλλοι τουρίστες που άφησαν 954 εκατ. ευρώ.

Τα μηνύματα από Ίο, Νάξο, Σκιάθο και Ρόδο
Από την άλλη πλευρά ο νησιωτικός πληθυσμός υποδέχεται την απελευθέρωση των μετακινήσεων με ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία χαίρονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας και από την άλλη υπάρχει φόβος για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο δήμαρχος Ιου Γκίκας Γκίκας, μιλώντας στο OPEN TV είπε ότι «επιμένουμε να υπάρχει ξενοδοχείο το οποίο θα δεσμευτεί πως θα μπορέσει να απομονώνει οποιοδήποτε κρούσμα εντοπίζεται».

Στο μεταξύ στη Νάξο φέτος ήταν το πιο μοναχικό Πάσχα των τελευταίων ετών καθώς τον Απρίλιο έφτασαν μόλις 611 ταξιδιώτες. Τον Απρίλιο του 2019 είχαν φτάσει 28.829 ταξιδιώτες. Ο δήμαρχος του νησιού Δημήτρης Λιανός μιλώντας στο Ανοιχτό Κανάλι υποστήριξε ότι «υπάρχουν κάψουλες που είναι στην ολοκλήρωση της παραγγελίας και της παραλαβής. Υπάρχουν τεστ που έχουμε προμηθευτεί».

Ακόμη σε ένα άλλο νησί, τη Σκιάθο παραδοσιακά οι τουρίστες που φτάνουν προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία. «Έχουμε ένα κέντρο υγείας με δύο επιμελητές, τρεις αγροτικούς γιατρούς, δύο μαίες» λέει από την πλευρά του στο OPEN o δήμαρχος Θοδωρής Τζούμας. Η Λευκάδα διαθέτει υπερσύγχρονο νοσοκομείο 123 κλινών και το τελευταίο διάστημα έχουν προσληφθεί 3 γιατροί και 30 νοσηλευτές.

Οι άνθρωποι της αγοράς στη Ρόδο προετοιμάζονται πυρετωδώς για το άνοιγμα καταλυμάτων και μαγαζιών. «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον κόσμο τον οποίον έχουμε ανάγκη. Το εισόδημα των ανθρώπων της αγοράς εξαρτάται από 90 έως 95% από τον τουρισμό. Τέλος μέχρι τις 15 Ιουνίου προβλέπεται 50% πληρότητα στα δρομολόγια των πλοίων, έως 55% για τις καμπίνες, διάθεση καμπίνας μόνο για ένα άτομο (εξαιρούνται οι οικογένειες), μία κενή θέση ανάμεσα στους επιβάτες, υποχρεωτική μάσκα, ανοιχτές πόρτες και παράθυρα.

ethnos / photo video screenshot

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •