Καλλιτέχνες διαμαρτύρονται έξω από το Μέγαρο Μουσικής – Επεισόδια με χημικά! (βίντεο)

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας (20/2) στο πεζοδρόμιο έξω από το Μέγαρο Μουσικής και διαμαρτύρεται για το Προεδρικό διάταγμα για τους καλλιτέχνες.

Δείτε βίντεο του L&O:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στο θέατρο REX

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας προχώρησε η Αστυνομία λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν το απόγευμα της Δευτέρας (20/01) καλλιτέχνες έξω από το θέατρο REX, στην οδό Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από το ύψος της Συγγρού και στην οδό Πανεπιστημίου.

Έπειτα από δύο μήνες αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών, τις παραιτήσεις διδακτικού προσωπικού και τον ξεσηκωμό και φοιτητών συναφών τμημάτων ΑΕΙ που τελούν επίσης υπό κατάληψη, η κυβέρνηση άλλαξε γραμμή και δεσμεύτηκε δια στόματος πρωθυπουργού πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατέθεταν «νομοθετική ρύθμιση».

Έτσι, την Παρασκευή, στη δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μισθολογικά θέματα των καλλιτεχνών, όπως διαμορφώθηκε από τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Εσωτερικών, έπειτα από εβδομάδες διαμαρτυρίας από τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Στα βασικά σημεία της απόφασης, είναι και η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ).

Δεν ικανοποιούνται οι καλλιτέχνες: «Η νομοθετική ρύθμιση έγινε ΚΥΑ»

«Η “νομοθετική ρύθμιση” έγινε τελικά ΚΥΑ που δεν περνά από κοινοβουλευτικό έλεγχο (ισχύει με την υπογραφή και δημοσίευσή της σε ΦΕΚ) και, φυσικά, – για όσους γνωρίζουν νομικά – είναι υποδεέστερη από έναν νόμο ή το Προεδρικό Διάταγμα και ως τέτοια είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (όπως άλλωστε ήταν και η ΚΥΑ του 2017 που εκδικάζεται μετά την προσφυγή των θεατρολόγων)» γράφει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

«”Σε εσάς που μας ακούτε” δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμε δυναμικά τον δίκαιο αγώνα που έχουμε ξεκινήσει από τις 17 Δεκεμβρίου» δηλώνουν επίσης οι καλλιτέχνες σε επιστολή τους, σήμερα, προς τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλαο Γιατρομανωλάκη. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την επιστολή υπογράφουν 18 φορείς και σωματεία όλου του κλάδου ζητώντας την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, αίτημα για το οποίο έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας «για αντισυνταγματικότητα και αντίθεση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Συναυλία ΣΕΗ για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών

Παράλληλα, ο ΣΕΗ καλεί σε συμμετοχή τα μέλη του στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το REX:

«Σήμερα, θα είμαστε εκεί. Στην συναυλία που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος από τις 16.00 με τη συμμετοχή πάνω από 70 καλλιτεχνών. Και αύριο, Τρίτη, 21/2/2023 όλες, όλοι, ολ@ στην γενική συνέλευση του Σωματείου μας στο θέατρο ΑΚΡΌΠΟΛ στις 17.30

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Η είσοδος επιτρέπεται αυστηρά μόνο σε ΜΈΛΗ του ΣΕΗ, τακτικά με δικαίωμα λόγου και ψήφου και προστατευομενα με δικαίωμα λόγου.

  • Για να συμμετέχετε πρέπει να είστε οικονομικά εντάξει έως τον Αύγουστο του 2022. Όσοι χρωστούν παραπάνω συνδρομές, μπορούν να συμμετέχουν πληρώνοντας 9 ευρώ μετρητά, μόνο στο θέατρο την ώρα της συνέλευσης.
  • Ως ΔΣ δεσμευόμαστε για την εξεύρεση λύσεων για την ταχύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση όλων των μελών μας και, φυσικά, την διασφάλιση των διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της περασμένης φοράς.
  • Προτρέπουμε όλα τα μέλη να τακτοποιήσουν ΕΓΚΑΙΡΑ τις οικονομικές τους εκκρεμότητες στο σωματείο Δευτέρα 9 με 5 και Τρίτη και ώρες 9 με 3 το απόγευμα, καθώς και όλα τα μέλη που έχουν κάνει αίτηση εγγραφής μέχρι την περασμένη Παρασκευή να ενημερωθούν και να πληρώσουν το οφειλόμενο ποσό.
  • Θυμίζουμε, τέλος, πως το Σωματείο δεν διαθέτει pos και γίνονται δεκτές ηλεκτρονικές πληρωμές στο λογαριασμό του ΣΕΗ στην Τράπεζα eurobank – μόνο όμως με προηγούμενη ενημέρωση της Γραμματείας προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

ΠΗΓΗ: law&order, scr

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί