Καλάθι νοικοκυριού 9/11: Οι τιμές σε Σκλαβενίτη, ΑΒ, Lidl, Μασούτη- Τι αλλάζει

Δεύτερη εβδομάδα για το καλάθι νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ. Οι νέες λίστες τιμών σούπερ μάρκετ σε ΑΒ, Σκλαβενίτη, Lidl, Μασούτη και άλλες αλυσίδες.

Το «καλάθι νοικοκυριού» μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Σήμερα, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, είναι η ημέρα που τα σούπερ μάρκετ (Σκλαβενίτης, Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Κρητικός κτλ) ανακοινώνουν τις νέες λίστες τιμών προϊόντων.

Οι νέες τιμές ισχύουν για άλλη μία εβδομάδα στα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή, το «καλάθι νοικοκυριού» της νέας εβδομάδας ισχύει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Δείτε αναλυτικά, τα προϊόντα ανά σούπερ μάρκετ που έχουν μπει στο «καλάθι του νοικοκυριού». Για όλες τις αλυσίδες αλλά και τις τιμές του κάθε προϊόντος, μπορείτε να μπαίνετε στο e-katanalotis.gov.gr (πατήστε ΕΔΩ). Πατάτε στο σούπερ μάρκετ της επιλογής σας και βλέπετε την τιμή στο κάθε προϊόν.

Τι αλλάζει στο «καλάθι νοικοκυριού»

Η εταιρεία efood, γνωστή για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διανομών, θα παρουσιάσει το δικό της καλάθι του νοικοκυριού, διαμορφώνοντας δική της λίστα με προϊόντα.

«Ήδη η πρώτη εβδομάδα για το καλάθι του νοικοκυριού ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική και ο ελεύθερος ανταγωνισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά. Πιστεύω ότι κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα λειτουργήσει και τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα. Είμαστε από πάνω για να φέρουμε καλύτερες τιμές στον καταναλωτή».

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του. Συμπλήρωσε ότι: «Ετοιμάζεται μια επιπλέον συμπληρωματική υπουργική απόφαση για να διορθωθούν ό,τι ατέλειες εντοπίσαμε. Θέλω οι αλυσίδες που είπαν ότι θα βάλουν πλάτη με το καλάθι να το κάνουν στα αλήθεια και να έχουν εμφανή ταμπελάκια για να βλέπει ο κόσμος τι ψωνίζει. Οι αλυσίδες, η βιομηχανία και όλοι θα κριθούν στο «καλάθι του νοικοκυριού» αν θα ρίξουν τις τιμές τους και αν θα βοηθήσουν τον κόσμο να μπορέσει να βγάλει αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Τα αστεία τελειώσανε».

Επιπλέον, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι «προστίθεται στον e-Kαταναλωτής και η εταιρεία e-food, η οποία αποφάσισε να φτιάξει το δικό της «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο θα μπορούν οι καταναλωτές εφόσον το επιλέξουν να το παραγγείλουν».

Οι αλυσίδες καλούνται να εξασφαλίζουν την επάρκεια των προϊόντων που μπαίνουν στο «καλάθι» και σε ενδεχόμενη αντικατάστασή τους από άλλους κωδικούς να μην αυξάνεται η τιμή που έχει δηλωθεί.

Παρατηρήθηκε το φαινόμενο μετά τις πρώτες μέρες να έχουν εξαντληθεί προϊόντα του «καλαθιού» και να μην έχουν αντικατασταθεί. Μάλιστα κάποια είχαν αντικατασταθεί από διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων που πωλούνταν σε υψηλότερες τιμές.

Με τη νέα απόφαση του υπουργείου θα γίνεται σαφής η υποχρέωση των σούπερ μάρκετ να μην προχωρούν σε αντίστοιχες κινήσεις.

Επιπλέον, θα προβλέπεται καλύτερη σήμανση για τα προϊόντα του «καλαθιού» καθώς στην πλειονότητά τους οι ταμπέλες δεν είναι εμφανείς για τους καταναλωτές. Το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται να προσδιορίσει το μέγεθος της ταμπέλας που θα τοποθετείται στα ράφι ώστε αυτά να εντοπίζονται ευκολότερα.

Από αυτή την εβδομάδα, στις λίστες των προϊόντων θα αναγράφεται και η τιμή της προηγούμενης εβδομάδας ώστε οι καταναλωτές να παρακολουθούν τη διακύμανσή της.

ieidiseis/ pexels

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί