Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη. «Η δομή του χρέους μας είναι μακροπρόθεσμη, με σταθερό επιτόκιο και σωστή διαχείριση. Το μειώνουμε σταθερά μέσα από την ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό παγκόσμιο μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον», σημείωσε.
«Η Ελλάδα έχει επιτύχει μία από τις θεαματικότερες μειώσεις δημοσίου χρέους», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι η αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 137,6% το 2026. «Αυτό το πετύχαμε όχι μέσω λιτότητας, αλλά με σύνεση, ανάπτυξη και υπεύθυνη διακυβέρνηση», επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί πλέον μόνιμο χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.
«Όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα των αγορών», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών για να συμπληρώσει:
«Συνοπτικά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι πλέον πηγή αστάθειας, είναι πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα προσελκύει πλέον ιδιωτικά κεφάλαια από το εξωτερικό». «Η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, «έχει αφήσει πίσω της τις εποχές κρίσης και αποτελεί πλέον πηγή σταθερότητας στην περιοχή».
Με αφορμή την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2026, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη Βουλγαρία. Μια μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη κάνει την Ευρώπη ισχυρότερη και αυξάνει την ανθεκτικότητα της περιοχής μας στο σύνολό της».
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί τη Σόφια στις αρχές του 2026, ενόψει της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη, αλλά και για να συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παπαθανάσης: Σε πλήρη εξέλιξη, διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για νέο πρόγραμμα για το στεγαστικό
- Τα 120 νέα μαχητικά που θέλουν άμεσα οι Τούρκοι – Ο ρόλος των Βρετανών και το βλέμμα στο Αιγαίο
- Με… βραχνή φωνή ο Ζελένσκι παραδέχεται τη «δύσκολη κατάσταση» στο μέτωπο, vid
- Από εκεί εκτοξεύτηκε ο πυρηνοκίνητος πύραυλος της Ρωσίας Burevestnik, σύμφωνα με τους Νορβηγούς
- Ο πόλεμος των drones! Το ΒΙΝΤΕΟ από Ουκρανία που πρέπει να ταρακουνήσει αρκετούς
- Θεσσαλονίκη: Υπό καταρρακτώδη βροχή παρέλασαν οι μαθητές κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου
- Τρόμος για ηλικιωμένη στη Θεσσαλονίκη- «Θα σου κόψουμε το κεφάλι και θα το κρεμάσουμε στο μπαλκόνι»
- Φονικό στην Κίσσαμο Χανίων: Παραδόθηκε ο άνδρας που εκτέλεσε τον 52χρονο στη Γιορτή Κάστανου
- Έρευνα για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίστηκαν οι κατηγορίες για τον λογιστή – Στους 11 οι προφυλακιστέοι
- Με την ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας συναντήθηκε ο Β. Πούτιν, vid









