• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ιταλία: Εκκενώθηκε ολόκληρο ηφαιστειογενές νησί λόγω των αυξημένων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα

Ιταλία: Εκκενώθηκε ολόκληρο ηφαιστειογενές νησί λόγω των αυξημένων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα

Οι περισσότεροι από τους 250 μόνιμους κατοίκους ενός ηφαιστειογενούς ιταλικού νησιού κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στο νησί, αφού τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα αυξήθηκαν επικίνδυνα, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα τους.

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα γύρω από το ηφαιστειακό νησί Vulcano στο αρχιπέλαγος των Αιολίδων, στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Σικελίας, έχουν αυξηθεί από  τους 80 τόνους στους 480, μειώνοντας ουσιαστικά την ποσότητα οξυγόνου στον αέρα, σύμφωνα με το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV).

Τα επίπεδα διοξειδίου άρχισαν να αυξάνονται αισθητά στις 21 Οκτωβρίου, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα αναπνοής και προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν τα κατοικίδια ζώα τους, τα οποία συχνά επηρεάζονται από τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου πριν από τους ανθρώπους.

Ο Marco Giorgianni, ο δήμαρχος του Lipari, που περιλαμβάνει και τα επτά νησιά του αρχιπελάγους των Αιολίδων, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο διατάχθηκε η εκκένωση της περιοχής του λιμανιού και ο ορισμός μιας «κόκκινης ζώνης» όπου απαγορεύεται σε μη ερευνητές ή μη υπαλλήλους πολιτικής προστασίας να εισέρχονται.

Στις λεγόμενες «κίτρινες ζώνες», οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν αλλά μόνον στους επάνω ορόφους των σπιτιών τους.

Το διάταγμα απαγορεύει επίσης σε όλους τους επισκέπτες και τουρίστες που δεν είναι κάτοικοι του νησιού να το επισκέπτονται, για έναν μήνα.

Σε δημοσίευσή του στο Facebook, ο δήμαρχος Giorgianni εξήγησε την Κυριακή ότι η εκκένωση δεν οφείλεται στον κίνδυνο επικείμενης έκρηξης, αλλά στην  επικίνδυνη εκπομπή αερίων.

«Η δραστηριότητα του ηφαιστείου μας δίνει λόγο να είμαστε προσεκτικοί, ακόμα κι αν σχεδόν όλα τα δεδομένα δείχνουν μια κατάσταση σταθερότητας», είπε, αναφερόμενος στην ηφαιστειακή δραστηριότητα.

«Τα δεδομένα που ώθησαν στην έκδοση των νέων οδηγιών είναι οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων».

Ο δήμαρχος προσέθεσε ότι οι αρχές παρακολουθούσαν τις εκπομπές αερίων τον τελευταίο μήνα και ότι είχαν ανέβει σε επίπεδο δυνητικά επικίνδυνο για τους ανθρώπους, ειδικά τη νύχτα, όταν κοιμούνται.

«Οι πολίτες πρέπει να κατοικούν εκεί που ο αέρας είναι  ασφαλής και υγιεινός», είπε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου της INGV, τέσσερις γεωχημικοί σταθμοί για τη μέτρηση του CO2 από το έδαφος βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία στο νησί. Το αστεροσκοπείο έχει επίσης εγκαταστήσει επτά νέους σεισμικούς σταθμούς (έξι στο Vulcano και έναν στο Lipari) για να συμπληρώσει αυτούς που υπάρχουν ήδη. Έχει επίσης εγκατασταθεί μια θερμική κάμερα υψηλής ευκρίνειας για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του εδάφους.

Σύμφωνα με το διάταγμα του δημάρχου, οι κάτοικοι θα λαμβάνουν μηνιαία επιδόματα 400 ευρώ για τα μονομελή νοικοκυριά, 500 ευρώ για τις διμελείς οικογένειες, 700 ευρώ για τα τριμελή νοικοκυριά και 800 ευρώ για νοικοκυριά με περισσότερα από τέσσερα άτομα, ώστε να αντισταθμίσουν το κόστος εύρεσης εναλλακτικής στέγασης.

Το ηφαίστειο στο νησί Vulcano – το οποίο πήρε το όνομά του από τον Vulcan, τον ρωμαϊκό θεό της φωτιάς – εξερράγη για τελευταία φορά στις 22 Μαρτίου 1890, σύμφωνα με το INGV.

(eleftherostypos. gr – CNN / photo: video screenshot)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.