Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018 αυξήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, ενώ στη συνέχεια κινήθηκε σταθεροποιητικά καθώς αυξήθηκε η παραγωγή της Λιβύης.
Η τιμή του μπρεντ έφθασε έως τα 86,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν λίγο διαμορφωνόταν λίγο κάτω από τα 86 δολάρια.
Οι φρενήρεις αγορές πετρελαίου, εν μέσω ενδείξεων ότι η παραλλαγή Ομικρον δεν θα διαταράξει τη ζήτηση όπως υπήρχε αρχικά ο φόβος, έχουν οδηγήσει σε ράλι των τιμών του μαύρου χρυσού.
«Το ανοδικό κλίμα συνεχίζεται όσο ο ΟΠΕΚ δεν αυξάνει την παραγωγή του αρκετά για να καλύψει την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση», έγραψε αναλυτής της Fujitomi Securities.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ( ΟΠΕΚ+) μειώνουν σταδιακά τους περιορισμούς στην παραγωγή που είχαν επιβάλει το 2020 μετά την κατάρρευση των τιμών. Ωστόσο, πολλοί μικροί παραγωγοί δεν μπορούν να αυξήσουν την προσφορά και άλλοι δεν είναι πρόθυμοι να την αυξήσουν αρκετά, επειδή φοβούνται νέα μείωση της ζήτησης λόγω του κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, η συνολική παραγωγή της Λιβύης επανήλθε στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την National Oil Corp από περίπου 900.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.
Οι ανησυχίες για τους περιορισμούς στην προσφορά υπερκάλυψαν την είδηση για πιθανή αποδέσμευση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της Κίνας.
Οι ενισχυμένες γεωπολιτικές απειλές για την προσφορά στηρίζουν επίσης την ανοδική τάση των τιμών, σύμφωνα με αναλυτές.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους την Παρασκευή ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία, αν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες.
Με πληροφορίες από Reuters/ imerisia/ photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο- Έγιναν 13 συλλήψεις
- Το ιδιαίτερο μήνυμα της Κέιτ Μίντλετον: «Αφήνουμε πίσω ό,τι δεν χρειαζόμαστε πια», vid
- Δυνατό «ράπισμα» στους διεθνιστές από Νορβηγία
- Θεσσαλονίκη : Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο
- Μυστήριο με 58χρονο νεκρό οδηγό σε τροχαίο στον Νέο Κόσμο – Βρέθηκε με χτυπήματα στο πρόσωπο
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας και άνοιξε το μετρό
- Το Βέλγιο συμφώνησε για την προμήθεια αμυντικών drones
- Σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου φιλοδοξεί να αναδείξει τη Φλώρινα ο δήμος
- Νέα παρέμβαση της Νίκι Μινάζ: Θα μιλήσει στον ΟΗΕ για τις επιθέσεις εναντίον Χριστιανών στη Νιγηρία
- Η ώρα δείχνει να πλησιάζει! Τι αναμένεται να συμβεί εντός του 2027









