Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει τρία σωματεία ενασχολούμενα με παιδική ηλικία, κ.λπ., τα οποία στους καταστατικούς σκοπούς τους, προβλέπουν την στήριξη του θεσμού της οικογένειας και του γάμου και την ενθάρρυνση της τεκνογονίας σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση και, γενικότερα, την προάσπιση της ορθόδοξης πίστης.
Να σημειωθεί ότι υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης πράξης έκανε την πρώτη παρέμβασή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Οι προσφεύγοντες, υποστήριξαν μεταξύ των άλλων, ότι με τον επίμαχο νόμο τροποποιείται πλήρως ο θεσμός της οικογένειας, σε σημείου να περιλαμβάνει ζεύγη και γονείς του ίδιου φύλου. Κάτι το οποίο είναι σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 21 του Συντάγματος που προβλέπει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, όπως επίσης προβλέπει ότι ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους.
Ακόμη, υποστήριξαν, ότι:
1 η συνταγματική προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας προϋποθέτει την ύπαρξη μητέρας και πατέρα, ήτοι γονέων διαφορετικού φύλου και, επομένως, γάμο μεταξύ προσώπων διαφορετικού φύλου και
2) η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια στερεί από τα παιδιά αυτά το δικαίωμα να ανατρέφονται σε οικογένεια με μητέρα και πατέρα, θέτοντας αυτά σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλους γονείς.
Παράλληλα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίχθηκε ότι ο νόμος εξυπηρετεί υπέρτερο δημόσιο συμφέρον το οποίο ανάγεται στην προστασία των ανήλικων παιδιών, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα.
Επίσης, αναφέρθηκε ότι με τον εν λόγω νόμο επέρχεται η υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής περί ισότητας και ο νόμος είναι μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους για την προστασία του ανθρώπου και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν παρεμβαίνει στα θρησκευτικά δρώμενα.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της καλείται να κρίνει την συνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 5089/2024 και, ειδικότερα, εάν η αναγνώριση της δυνατότητας τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων και η συνακόλουθη δυνατότητα των ομόφυλων έγγαμων ζευγαριών να υιοθετούν (είτε από κοινού είτε ο ένας σύζυγος το νόμιμο παιδί, θετό ή βιολογικό, του άλλου) αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1 (περί προστασίας της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας) και 4 παρ. 1 (περί ισότητας) του Συντάγματος.
Τέλος, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Παν. Τσιμπούκης – ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κακοκαιρία: Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, κλειστό το πορθμείο
- Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε το εμβληματικό νεφέλωμα “Έλικας” – Δείτε εικόνα
- Στους 42 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία
- Τρόμος στην Αυστραλία από την τέταρτη επίθεση καρχαρία σε 48 ώρες – Έκλεισαν οι παραλίες
- Τραμπ για Μαρία Ματσάδο: Θα μπορούσε να “εμπλακεί” στη διακυβέρνηση της Βενεζουέλας
- Αναταραχή στον δυτικό κόσμο! Στρώνεται «χαλί» στον Πούτιν
- Νέα ανάρτηση Σπανουδάκη: “Μη φοβάστε τίποτα και κανέναν, δίνετε λογαριασμό μόνο στον Χριστό”
- “Το μαρτύριο της σταγόνας” ή το “πιο αργό” επιστημονικό πείραμα στον κόσμο που διαρκεί σχεδόν 100 χρόνια, vid
- Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την Γροιλανδία! Σε δύσκολη θέση ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι
- Ακραίας επικινδυνότητας η αυριανή κακοκαιρία – Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού – ΧΑΡΤΕΣ









