• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η κυβέρνηση βρήκε σύμμαχο και προχωρά για τα κλειστά κέντρα παρά τις αντιδράσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κυβέρνηση βρήκε σύμμαχο και προχωρά για τα κλειστά κέντρα παρά τις αντιδράσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάμφθηκαν οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο για το «μεταναστευτικό: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Δικαστήριο, που χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, άναψε, όπως διαβάσαμε χθες, πράσινο φως για την δημιουργία κλειστών κέντρων.

Η εν λόγω εξέλιξη κάμπτει τις όποιες αντιρρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία μέχρι τώρα ισχυριζόταν ότι τα κλειστά κέντρα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση, με άλλον πλέον αέρα, αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες κατασκευής των προγραμματισμένων κλειστών κέντρων, αφήνοντας περιθώριο μερικών ακόμα ημερών για διαβουλεύσεις με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους τοπικούς Δήμους. Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, δεν θα βρει συνομιλητές, επειδή το κλίμα εκτόνωσης της έντασης που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη ότι οι επιτάξεις παγώνουν, δεν υπάρχει πια.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο αρχικός σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει, με τις διαδικασίες αδειοδότησης να προχωρούν, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής των κλειστών κέντρων στα νησιά, με το υπουργείο μετανάστευσης να δίνει, πάντως, περιθώριο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποδείξει «μια καλύτερη τοποθεσία».

Ως απάντηση, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ανακοίνωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. «Ας μην περιμένει αδίκως» έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Αντιθέτως, ο επίσης «γαλάζιος» περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος τάχθηκε υπέρ της κατασκευής των κλειστών κέντρων στα νησιά.

Αναμένουμε τις όποιες εξελίξεις.

ΦΩΤΟ eurokinissi