Η διορία για τα POS! Πού γίνονται υποχρεωτικά; Έρχεται μπαράζ ελέγχων

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει τις πληρωμές μέσω POS και IRIS αλλάζει το τοπίο.

Συνολικά 35 νέοι κλάδοι επιχειρήσεων θα υποχρεωθούν να δέχονται πληρωμές με κάρτα, μέσω τερματικών POS, πριν από την 1η Μαρτίου, αν θέλουν να αποφύγουν κυρώσεις και το πρόστιμο των 1.500 ευρώ.

«Πρωταγωνιστές» σε αυτή την μετάβαση είναι τα ταξί, οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα, καθώς είναι οι κατηγορίες επαγγελματιών που έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις για την εφαρμογή του μέτρου.

Όλοι πρέπει να έχουν κάνει αίτηση για να προμηθευτούν το POS έως τέλος Ιανουαρίου και έως τέλος Φεβρουαρίου να το έχουν στους πάγκους των λαϊκών αγορών και στα καταστήματα. 

Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής η χρήση των POS καθίσταται υποχρεωτική, εκτός από τις λαϊκές και τις υπαίθριες αγορές, στα περίπτερα, στα ψιλικατζίδικα, στα καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων, στα ταξί, στα θέατρα και στα σινεμά. Επίσης, POS πρέπει να διαθέτουν οι ασφαλιστικοί πράκτορες και οι μεσίτες, oι υπηρεσίες leasing καθώς και τα διαφημιστικά γραφεία.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν πλέον τις πληρωμές τους σε όλη τη λιανική με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, ενώ επίσης γίνεται υποχρεωτική και η χρήση του συστήματος IRIS, δηλαδή η μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών.

Από την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι.

 Στις νέες κατηγορίες επαγγελμάτων λοιπόν, που πλέον υποχρεούνται να διαθέτουν POS από το νέο έτος με μεταβατικό στάδιο παραγγελίας για αποφυγή προστίμου την 31η Ιανουαρίου 2024 και πλήρη διασύνδεση των συστημάτων (εγκατάσταση POS και διασύνδεση POS την 29η Φεβρουαρίου 2024) εντάσσονται μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες ταξί, οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές, οι περιπτερούχοι, τα καταστήματα ψιλικών και παντοπωλεία, οι πάγκοι σε πανηγύρια, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα ιδιωτικά κολλέγια και τα  ΙΕΚ, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, χώροι συναυλιών κτλ.

Από το νέο έτος 35 διαφορετικές κατηγορίες επαγγελμάτων (ΚΑΔ), με τις δεκάδες υποκατηγορίες τους, έχουν την υποχρέωση να δέχονται, εκτός από μετρητά για συναλλαγές έως 500 ευρώ και πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα προκειμένου να διευκολύνουν τους πελάτες τους κατά την αγορά ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας.

Επίσης, από τη στιγμή που θα υπάρξει διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το σύστημα TAXIS τότε αν κάποιος πληρώσει με κάρτα ή κάνει μεταφορά του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία ή της επιχείρησης δεν θα μπορεί να μην λάβει απόδειξη. Ουσιαστικά δηλαδή με αυτή τη διαδικασία αναμένεται να μπει ένα τέλος στη γάγγραινα της φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα στις περιπτώσεις όπου κάποιος πλήρωνε μέσω POS και είτε δεν εξέδιδε την αντίστοιχη απόδειξη ο επαγγελματίας ή ακόμη χειρότερα η απόδειξη αυτή ήταν πλαστή ή παραποιημένη.

Υποχρέωση POS

Κλείσιμο

– Tαξί, Παραγωγοί Λαϊκών Αγορών

– Περιπτερούχοι, Ψιλικά – Παντοπωλεία

– Πάγκοι σε πανηγύρια

– Ασφαλιστικές εταιρείες – ΙΕΚ

– Θέατρα – κινηματογράφοι – συναυλίες

– Έως 29/2/2024: Εγκατάσταση POS – διασύνδεση με ταμειακές

– Μη προμήθεια POS: Πρόστιμο 1.500 € (Από 1η Μαρτίου)

– Αποφυγή προστίμου: Παραγγελία POS έως 31/1

(protothema – freepik photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί