• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Αιολική ενέργεια αποδίδει πλέον αρκετά καλά στην Ελλάδα

Η Αιολική ενέργεια αποδίδει πλέον αρκετά καλά στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει μετά το 2010 σε μία θα λέγαμε αρκετά συντεταγμένη και οργανωμένη προσπάθεια να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα σε περιοχές τις χώρας με υψηλό δείκτη ανέμων οι οποίοι πνέουν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το Αιγαίο από μόνο του δημιουργεί μετεωρολογικές συνθήκες οι οποίες είναι πάρα πολύ καλές αφού ειδικά στο κεντρικό Αιγαίο το βόρειο ρεύμα ανέμων που ξεκινά από το ύψος του Θερμαϊκού, της Χαλκιδικής και της Θάσου, κατεβαίνει νότια διασχίζοντας το κεντρικό Αιγαίο και καταλήγει στην Εύβοια, την Άνδρο, την Τήνο και το γνωστό ως νησί των ανέμων τη Μύκονο και εν μέρη καταλήγει στην ανατολική και Νότια Αττική.

Για το λόγο αυτό η Νότια Εύβοια θα έχει ίσως τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ανεμογεννητριών της Ελλάδας με τα έργα να συνεχίζονται στα βουνά της περιοχής κανονικά και σήμερα . Πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε το ολοκληρωμένο πλέον αιολικό πάρκο του Καφηρέα.

Λοιπές μονάδες ανεμογεννητριών τοποθετούνται και στην υπόλοιπη χώρα εκεί που τα συστήματα αυτά θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση. Μία ανεμογεννήτρια στηρίζεται σε πυλώνα ο οποίος στην κορυφή της έχει μία σύγχρονη γεννήτρια μαζί με το κιβώτιο ταχυτήτων ώστε η κίνηση των εξωτερικών πτερύγων από τον άνεμο, να μεταφράζεται σε χιλιάδες στροφές ανά λεπτό στο ρότορα της σύγχρονης γεννήτριας.

Οι γνωστοί περιβαντολόγοι-αριστεροί που εμποδίζουν τα κατά τόπους έργα των ανεμογεννητριών στα αιολικά πάρκα και αποτελούν και το βασικό τροχοπέδη των έργων αυτών, θεωρούν της ανεμογεννήτριες ρυπογόνες αλλά προφανώς δεν τους πειράζει η πραγματικά μεγάλη ρύπανση που προκαλούν τα εργοστάσια που λειτουργούν με λιγνίτη και κοστίζουν πολύ περισσότερο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας η συνολική παραγωγή ρεύματος από τα αιολικά πάρκα στη χώρα για τις:

Η συνολική ισχύς που παρήχθη από αιολική ενέργεια στην Ευρώπη για τις 7/4/2020 έφτασε της 41,7GWh με απόδοση 61% και την Ελλάδα να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Φυσικά σε αυτά τα δεδομένα συνέβαλλαν και οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στο Αιγαίο τις μέρες αυτές αλλά είναι σημαντικό να πούμε ότι η επένδυση αποδίδει και θα συνεχίζει να αυξάνεται η παραγωγή όσο τοποθετούνται καινούριες ανεμογεννήτριες μεγάλης ισχύος και η χώρα απεξαρτείται από τον κοστοβόρο λιγνίτη και τα πρόστιμα της Ε.Ε.