ΓΣΕΒΕΕ για τα μέτρα στήριξης: Δεν καλύπτουν τις ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών που οδηγούνται στην φτωχοποίηση

Απάντηση στις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης παροχή επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο δίνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας υπολείπονται σημαντικά του αυξημένου ενεργειακού κόστους που καλούνται να πληρώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.


Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΒΕ τονίζει ότι τα μέτρα για τον Φεβρουάριο είναι μειωμένα συγκριτικά με τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου και ακόμη πιο μειωμένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο, τη στιγμή, μάλιστα, που από μήνα σε μήνα οι λογαριασμοί συνεχώς αυξάνονται.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε επιδότηση 65 ευρώ/μεγαβατώρα για επαγγελματικά, βιομηχανικά και άλλα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ για τα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 150 ευρώ/μεγαβατώρα για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και 110 ευρώ για τις επόμενες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης.


Αντίστοιχα, η χρήση φυσικού αερίου επιδοτείται με 20 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα για τους επαγγελματίες καταναλωτές και τα νοικοκυριά, ωστόσο η επιδότηση αφορά μόνον ένα μέρος της μηνιαίας κατανάλωσης.


Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, «αυτή η επιδότηση δεν προστατεύει απόλυτα τους επαγγελματίες που καλούνται να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές ή να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους, απορροφώντας οι ίδιοι τα νέα κόστη. Έτσι όμως οδηγούνται στη φτωχοποίηση!».

Ακόμη, η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η αύξηση της τιμής της βενζίνης πιέζει πολλαπλώς επαγγελματίες και νοικοκυριά, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΒΒΕ καλεί την κυβέρνηση:

  • Να μειώσει την έμμεση και άμεση φορολογία που βαραίνει τα καύσιμα.
    Η διαμόρφωσή τους ως ποσοστό επί της τιμής επιτρέπει την μείωση των φόρων ως ποσοστό χωρίς να θιγούν τα δημόσια έσοδα.
  • Διεκδικούμε να τεθεί οροφή, αντί του όρου που αναφέρει η ανακοίνωση «ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων», ώστε να αξιοποιηθούν περισσότεροι πόροι στους πιο ευάλωτους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις.

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί