• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γιατί επανήλθε στο προσκήνιο ο Η.Κασιδιάρης – Η αλήθεια πίσω από τις ανακοινώσεις του (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιατί επανήλθε στο προσκήνιο ο Η.Κασιδιάρης – Η αλήθεια πίσω από τις ανακοινώσεις του (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πολιτική αδυναμία που του έδωσε χώρο δράσης...

Όταν τον περασμένο Ιούλιο, η Χρυσή Αυγή έμενε εκτός Βουλής μαζί με τους ΑΝΕΛ, πολλοί πίστευαν πως αυτή η εξέλιξη δεν συνεπάγεται αυτόματα την ήττα του εν λόγω πολιτικού ρεύματος.

Την εν λόγω άποψη ενδυνάμωσε η, εκ των πραγμάτων, αδυναμία της ηγεσίας της Ελληνικής Λύσης, να γεμίσει το «κενό» που άφησε η Χρυσή  Αυγή αλλά και οι επιτυχίες της παρούσας κυβέρνησης, η οποία μετά την εθνική επιτυχία στον Έβρο και την πολιτική της μείωσης φόρων έχει τραβήξει προς το μέρος της αρκετούς δεξιούς και φιλελεύθερους ψηφοφόρους, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, διάφορα μεγαλοστελέχη της Χρυσής Αυγής είχαν διαβλέψει πως η ηγεμονία του Βελόπουλου στο δεξιό ακροατήριο εκτός ΝΔ, δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο «πυρήνας» της Χρυσής Αυγής θέλει να ξαναβγεί μπροστά, αλλά όχι ξανά ως «Χρυσή Αυγή». Ο Ηλίας Κασιδιάρης, αξιοποιώντας την στιγμή, αποδείχθηκε πως ήταν αυτός που είχε όλα τα φόντα να μετατρέψει την αποστασιοποίησή του από τον Μιχαλολιάκο και την φυγή του από την Χρυσή Αυγή σε μια διαδικασία ανασύνταξης των δυνάμεων της Χρυσής Αυγής, χωρίς τον Ν.Μιχαλολιάκο.

Βγαίνοντας μπροστά με επτάλεπτο περίπου διάγγελμά του γνωστοποίηση τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματός του:

  • Η ιδεολογία παραμένει εθνικιστική-εθνικοσοσιαλιστική
  • Πλέον βλέπουμε μία αισθητική νηφαλιότητας σε αντίθεση με το προφίλ «τσαμπουκά» που είχε παρουσιάσει η Χρυσή Αυγή στο παρελθόν.
  • Υπάρχει η βούληση να μην χαρακτηριστεί ο νέος σχηματισμός που ετοιμάζεται ως «κόμμα αμόρφωτων εθνικιστών». Ο Κασιδιάρης μίλησε συγκεκριμένα για στελέχωση από επιστήμονες, «Έλληνες που ξεχωρίζουν», γενικά ανθρώπους «με κύρος» και καλή κοινωνική θέση. Το λαϊκό προφίλ σχετικοποιείται και οι σχέσεις με τις εθνικιστικές πτυχές της αστικής κοινωνίας αναμένεται να προβληθούν ως δείγματα ωρίμανσης και σοβαρότητας.
  • Αποφυγή ανοικτής σύγκρουσης με την Χρυσή Αυγή. Ο Ηλίας Κασιδιάρης περιέγραψε το «διαζύγιο» με το πρώην κόμμα του ως «πολιτισμένο».

Επομένως, ο Ηλίας Κασιδιάρης παρουσίασε έναν επικείμενο σχηματισμό ως «νηφάλιο, λαϊκό αλλά με στοιχεία αστισμού και κοινωνικού-μορφωτικού κύρους και σταθερά «εθνικιστικό».

Μένει να δούμε αν ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει ήδη συνεννοηθεί με την ΕΛΑΣΥΝ του Γιάννη Λαγού, η οποία ιδρύθηκε πέρυσι.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά που κάνει λόγο για διάσπαση της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα, με την κίνηση Κασιδιάρη.

Αν τελικά ευδοκιμήσει η προσπάθειά του, υπάρχουν δύο δρόμοι για τον όποιο σχηματισμό παρουσιάσει:

  • Να καλύψει απλά το κενό που ενδεχομένως αφήσει ο Κ.Βελόπουλος, επαναλαμβάνοντας την ίδια άοσμη τακτική με το παρελθόν, δηλαδή την άρνηση συνεννόησης με την Κεντροδεξιά, προκειμένου να υπάρχει ακόμα πιο ισχυρή δεξιά πλειοψηφία στην Βουλή και την άνευ ορίων κόντρα με την Νέα Δημοκρατία, ενισχύοντας, εκ των πραγμάτων, την Αριστερά, η οποία θα επωφελείται, όπως συνέβη το 2015, από την διαρροή δεξιών ψήφων προς τα μικρά δεξιά κόμματα.
  • Να μετασχηματισθεί πράγματι σε ένα δεξιό κόμμα, το οποίο θα καταθέτει ουσιαστικό κυβερνητικό σχέδιο, έτοιμο να συνεργαστεί για την διακυβέρνηση της χώρας. Τότε ενδεχομένως να έχει και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς θα έχει εκπονημένο λόγο και δεν φωνασκεί απλά χωρίς αντίκρισμα. ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ.