Γεωργιάδης: Εξομοιώνουμε τις διαδικασίες ενημέρωσης των ασφαλισμένων από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές

Στην εξομοίωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ως προς τις υποχρεώσεις ενημέρωσης των ασφαλισμένων για τα συνταξιοδοτικά προγράμματά τους, προχωρά η κυβέρνηση.

Μιλώντας, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης, ο υπουργός Εργασίας ‘Αδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπει κάποιος από τους δύο να έχει πλεονέκτημα, δηλαδή να μεταφέρεται πελάτης από το ένα στο άλλο, (αρμπιτράζ) λόγω παρέμβασης του κράτους. «Αντιμετωπίζουμε και τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια κατά τον ίδιο τρόπο» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Σχολιάζοντας την κριτική ότι στο νομοσχέδιο είναι «πολύ πιο βαριά η διαδικασία ενημέρωσης» του ασφαλισμένου στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης από ότι στα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, είπε ότι θα εξομοιώσουμε τις διαδικασίες.

Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, φτιάχνουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο και λέμε στον κόσμο: έλα να ενταχθείς στον δεύτερο πυλώνα, θα πληρώνεις προϊόντος του χρόνου πολύ λιγότερο φόρο, εάν μείνεις πολλά χρόνια ο φόρος είναι πρακτικά μηδέν, και σου βάζω και την Τράπεζα της Ελλάδος να το εποπτεύει για να είσαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να χάσεις τα λεφτά σου, και θα σε ενημερώνει το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης για το που είναι τα λεφτά σου.

Στην απαξίωση των επαγγελματικών ταμείων και το άνοιγμα της «κερκόπορτας» στις ιδιωτικές ασφαλίσεις στοχεύει το νομοσχέδιο, τόνισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Γαβρήλος. Όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι το «πως θα ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, μέσα από τα ομαδικά ασφαλιστήρια, στα επαγγελματικά ταμεία». Σύμφωνα με τον κ. Γαβρήλο το νομοσχέδιο δεν αποτελεί κάποια μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως διαφημίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό καθώς«δεν αναφέρεται, ούτε στα προβλήματα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ούτε ασφαλώς στα ζητήματα που απασχολούν τους παλιούς ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους της χώρας». Σημείωσε ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσεγγίζοντας καλόπιστα το σχέδιο νόμου, θα υπερψηφίσει κάποιες ρυθμίσεις για ζητήματα που έστω και «εμβαλωματικά» αντιμετωπίζει. Παράλληλα, μίλησε για πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. «Αφού τα λεβεντόπαιδα πηγαίνουν να εργάζονται στα 72, γιατί να μην πει (ο υπουργός Εργασίας) ότι θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης;» αναρωτήθηκε ο κ. Γαβρήλος.

Για νομοθετική πρωτοβουλία, χωρίς κοινωνική διαβούλευση και χωρίς διάλογο με εταίρους και κόμματα μίλησε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γ. Μουλκιώτης. Το νομοσχέδιο, είπε, φαίνεται ότι εξυπηρετεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και όχι τους ασφαλισμένους και, παρά τον «πομπώδη» τίτλο του, και παρά τις επιμέρους θετικές διατάξεις του, δεν επιλύει τα σοβαρά προβλήματα του ασφαλιστικού. Ενώ υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τις ασφαλιστικές εταιρείες σημείωσε, και ζήτησε την απόσυρση των σχετικών διατάξεων. Ανέφερε επίσης ότι ορισμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο, είχαν αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση στο παρελθόν ως να απαιτούσαν «λεφτόδενδρα» για να υλοποιηθούν.

Να αποσύρει το «απαράδεκτο», όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο της, κάλεσε την κυβέρνηση ο αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης. Είναι μία ακόμα βόμβα σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές προσδοκίες των εργαζομένων είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Έρχεται να στηρίξει τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, που λειτουργούν αποκλειστικά με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου «οι ασφαλισμένοι θα ξέρουν τί πληρώνουν αλλά δεν θα γνωρίζουν ποτέ τί θα πάρουν». Όπως υπογράμμισε ο κ. Κατσώτης, το νομοσχέδιο αποτελεί ακόμα ένα σταθμό στην υλοποίηση του «μοντέλου Πινοσέτ» ενώ κατηγόρησε τους υπουργούς όλων των κυβερνήσεων ότι «έδωσαν τα διαπιστευτήρια τους στους ομίλους ιδιωτικής ασφάλισης όλα τα προηγούμενα χρόνια».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί