Έκκληση για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της ολοένα πιο απελπιστικής κατάστασης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου απευθύνει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι.(είχε επισκεφθεί τη Μυτιλήνη στο τέλος Νοεμβρίου 2019 φωτο)
Οι συνθήκες στις δομές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου είναι τραγικά ανεπαρκείς και συνεχίζουν να επιδεινώνονται από τον περασμένο Νοέμβριο που ο Ύπατος Αρμοστής επισκέφθηκε την Ελλάδα, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Οι συνθήκες στα νησιά είναι σοκαριστικές και ντροπιαστικές», δήλωσε ο κ. Γκράντι.
«Η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρώπης, χρειάζεται να δράσει τώρα για να αντιμετωπίσει μια μη βιώσιμη κατάσταση, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα θα τίθενται σε εφαρμογή».
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση στα νησιά, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει σήμερα έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, την Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά κράτη:
.
- Να μειώσουν άμεσα τον υπερσυνωστισμό και τους κινδύνους, εξασφαλίζοντας επιπλέον θέσεις υποδοχής στην ενδοχώρα για τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και μεταφέροντάς τους εκεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.
- Να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για όσους παραμένουν στα νησιά, δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή νερού, εγκαταστάσεων υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης.
- Να βοηθήσουν τα ασυνόδευτα παιδιά μέσω της μετεγκατάστασής τους αλλού στην Ευρώπη και μέσω της επανένωσης με τις οικογένειές τους.
- Να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες ασύλου δε θα είναι μόνο ταχύτερες αλλά και δίκαιες και σωστές.
- Να συμπεριλάβουν εγγυήσεις στην επικείμενη αναθεώρηση του νόμου για το άσυλο και την εφαρμογή του.
- Να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις για όσους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν αυτάρκεις.
.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα στην εύρεση λύσεων για να ανταποκριθεί στην περίπλοκη αυτή κατάσταση.
(Με πληροφορίες από lesvosnews – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μέση Ανατολή: “Είμαστε στα πρόθυρα ενός ευρύτερου πολέμου”, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΟΗΕ
- Κακοκαιρία: Σοβαρές ζημιές και απεγκλωβισμοί από οχήματα στον Δήμο Διονύσου
- Μέση Ανατολή: Ο Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος μπιν Σαλμάν συζήτησαν για την κρίση στην περιοχή
- Η Μόσχα ζητά κατάπαυση του πυρός για να απομακρύνει τους Ρώσους εργαζομένους από πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν
- Ουκρανία: Τον έβαλαν στο πορτμπαγκάζ για να τον… στείλουν στο μέτωπο, vid
- Ο Μακρόν απαντά στις δηλώσεις Τραμπ για τη σύζυγό του: «Άκομψες και χαμηλού επιπέδου»
- Όρμπαν σε ηγετίσκους της Ε.Ε.: «Αφήστε τον Πούτιν, μόνη μας ελπίδα είναι η ρωσική ενέργεια»
- Ηρωίδα υπάλληλος καταστήματος αφόπλισε με επιτυχία ληστή, vid
- Γεραπετρίτης: Η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων και ο ανεμπόδιστος διάπλους είναι αγαθά, αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα
- Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση 2 ετών σε δάσκαλο για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών του









